Loopbaancoaching voor particulieren

Ziet jouw werk de laatste tijd elke dag hetzelfde uit? Vind je dat je onvoldoende gezien en gewaardeerd wordt? Vind je dat er veel meer in jou zit en het hoog tijd is om dit eruit te halen? Dan heb je baat bij loopbaancoaching. Wij gaan het je vertellen. Lees verder.

Loopbaancoaching iets voor jou?

Als particulier kun je baat hebben bij een loopbaancoach. Een loopbaancoach kijkt samen met jou naar waar je tegenaan loopt of wat je (nog) wilt bereiken. De vraag is voor iedereen anders en daarom is geen vraag raar om erover in gesprek te gaan met een loopbaancoach.

Geen uitdaging in je werk

Je mist uitdaging in je werk. Elke dag hetzelfde doen verveelt je steeds meer. Je bent opzoek naar meer uitdaging. Waar je die gaat vinden is nog een grote vraagteken voor je. De loopbaancoach kan samen met jou kijken wat je mist in je werk, wat je nog zou kunnen uitdagen en achterhalen of een carrière switch naar een nieuwe functie of sector iets voor jou is.

Geen vooruitzicht in je werk

Het werk wat je doet kent geen doorgroeimogelijkheden. Dit heb je vaker al besproken met je werkgever, maar helaas je komt geen stap verder. Het wordt tijd voor iets nieuws. Je weet alleen niet waar te beginnen. Misschien wil je wel iets voor jezelf beginnen?

Voor jezelf beginnen

Een grote stap wat veel voorbereiding vraagt. Soms weet je niet waar je moet beginnen. Je hebt het plan, maar durft niet? Hoe dan ook je wilt een nieuwe uitdaging aangaan. Een loopbaancoach kan waardevol zijn bij deze stap, omdat de loopbaancoach aandachtig luistert naar jouw ideeën.

In het gesprek stelt de loopbaancoach de nodige vragen om jouw plan voor jou helder te maken. Niet alleen dat! De loopbaancoach helpt je met het ordenen en de realiteit niet uit het oog te verliezen. Opgaan in je plannen is begrijpelijk, maar is het allemaal wel haalbaar? De loopbaancoach houdt jou scherp.

Je wilt meer!

Je wilt meer uit je werk halen. Je bent van plan om door te groeien binnen je werk of wilt een nieuwe carrière verkennen. Je loopbaanontwikkeling stimuleren en je op weg helpen zijn de taken van de loopbaancoach. Samen met jou kijkt de loopbaancoach naar de beste mogelijkheden voor jou. Jij wilt meer en daar moet je voor gaan!

Waar te beginnen?

Het is belangrijk om in te zien dat je verandering wil brengen in je werk. Je wilt vooruit. De loopbaancoach helpt je met deze stap. Het is soms lastig om de juiste keuze te maken of te moeten beslissen. In gesprek met de loopbaancoach krijg je steeds meer helderheid in waar je kunt beginnen. Wat het beste voor jou werkt, weet alleen jij. De loopbaancoach helpt antwoorden voor jouw vragen te vinden.

3 redenen voor particulieren om naar een loopbaancoach te gaan

Herken je je in één of meerdere van de onderstaande punten? Dan kan jij baat hebben bij loopbaancoaching.

Ben je benieuwd naar;

 • je loopbaan verkennen
 • je loopbaan versterken
 • een nieuwe weg in slaan binnen je loopbaan

Loopbaancoaching draait om het verkennen, versterken of het oriënteren op een nieuwe baan. Je kunt je afvragen of je meer uit je werk kunt halen of dat je een nieuwe functie wel interessant vindt. Misschien wil je heel wat anders doen tot je pensioen. Hoe dan ook een loopbaancoach denkt graag met je mee.

3 vragen binnen loopbaancoaching

De loopbaancoach is er voor jou om je op weg te helpen door middel van 3 vragen na te gaan, namelijk;

 1. Wie ben ik?
 2. Wat kan ik?
 3. Wat wil ik?

Vergroot je zelfkennis

De loopbaancoach begeleidt je bij het persoonlijk en professioneel ontwikkelen binnen je werk. Het stilstaan bij jouw eigen loopbaan is mogelijkheid tot zelfkennis vergroten. Zelfkennis helpt je op weg binnen je loopbaan om de juiste balans te binnen in werk en privé. Teven helpt het je om obstakels te overzien en deze aan te pakken.

Wat wil jij bereiken?

De loopbaancoach luistert aandachtig naar jouw verhaal. Het gaat erom wat jij wil bespreken. Je hoeft het niet eens concreet te hebben. Het gaat erom dat jij een stapje verder wilt komen in je loopbaanontwikkeling.

Het kan te maken hebben met het vastlopen op het werk of juist doorgroeien naar een nieuwe functie. Loopbaancoaching is gericht op jou. Het gaat om jou op weg te helpen om verder te groeien in je werk, het werk aangenamer te laten voelen of om te leren gaan met werkdruk.

Professionele ontwikkeling

Ontdekken wat je sterke en zwakke kanten zijn kan je helpen om daar bewuster mee om te gaan. Daarnaast sta je stil bij je drijfveren. Waarom heb je voor dit werk gekozen? Voel je je nog op je plek binnen dit werk, functie en organisatie? Vind je dat je meer kan? Wil je liever een ander functie of voor jezelf beginnen? Al deze vragen beantwoord je middels een gesprek met de loopbaancoach. De loopbaancoach helpt je bij het herstructureren van je antwoorden.

Het gaat om jou

Het gaat niet alleen om een functie. Het ligt dieper. Beoordeel bijvoorbeeld even je kwaliteiten. Wat zijn je kwaliteiten? Komen ze voldoende tot hun recht? Misschien wil je weten hoe je een bepaalde kwaliteit beter kunt ontwikkelen. Al deze vragen kun je stellen binnen je loopbaantraject aan je loopbaancoach.

Het kan ook zo zijn dat je vraag nog niet concreet is. Je wilt graag dat er een spiegel voor je gehouden wordt zodat jij tot zelfreflectie kunt komen. Dat je opnieuw je sterke en zwakke kanten bestudeerd of je drijfveren na gaat. Ook hier gaat loopbaancoaching over.

Werkdruk

Het werkdruk kan op de lange termijn vervelende gevolgen hebben. Laat de werkdruk het plezier in je werk niet verpesten! Leer omgaan met werkdruk. Leer hoe je je werk en privé kunt scheiden. Leer hoe je meer voldoening uit je werk kunt halen zonder je al te veel druk om maakt. Het gaat om de omgang met werkdruk, want de werkdruk kunnen we niet verminderen. We kunnen jouw kijk op de werkdruk veranderen waarmee je werkdruk anders zal ervaren.

Carrière switch

Wil je je soms oriënteren op een carrière switch? Misschien verlang je naar een ander functie binnen je huidige organisatie? De aanpak van zo’n stap vergt veel tijd en energie. Als particulier kun je er ook voor kiezen om voor jezelf te gaan beginnen. Wat voor switch je ook wil maken, de loopbaancoach helpt je graag. Denkt met je mee en laat je inzien wat er mogelijk is en wat niet. En het belangrijkste; waar te beginnen!

Wat betekent een loopbaancoach voor particulieren?

Het doel van loopbaancoaching is in beweging komen. Als particulier kun je baat hebben bij loopbaancoaching, omdat je loopbaanontwikkeling een proces is wat tot je pensioen door gaat. Investeren in die ontwikkeling kan je leven veranderen. Je zou toch ook meer plezier in je werk willen ervaren?

Jezelf ontwikkelen

De loopbaancoach luistert aandachtig naar je verhaal. Het verhaal is voornamelijk werk gerelateerd. Echter voer jij een beroep uit als mens. De ontwikkeling verloopt dus ook persoonlijk. Je zelfkennis vergroten is daar een voorbeeld van. In gesprek met de loopbaancoach leer je jezelf door en door kennen en krijg je een helder beeld over hoe jij reageert op situaties.

Meer werkplezier ervaren

De loopbaancoach coacht jou op het vergroten van zelfkennis, het achterhalen van je drijfveren en bewust worden over je gedrag m.b.t. werk. Je bepaalt zelf waar je het over wilt hebben. Ieder loopbaanvraagstuk is uniek en wordt zorgvuldig besproken. Het doel is je persoonlijk en professioneel ontwikkelen om nog beter in je werk te zijn, maar ook om op je werk meer plezier te ervaren.

Leer jezelf beter kennen

De loopbaancoach luistert aandachtig naar jou. Soms helpt dat alleen al. De loopbaancoach stuurt het gesprek aan zodat jij inzichten krijgt. Jij doet ontdekkingen waar jij antwoord mee vindt op je eigen vragen.

Hoe vind je als particulier een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als particulier een goede loopbaancoach vinden, kan veel tijd kosten. Daarom hebben wij voor jou een aantal belangrijke punten opgesomd om je zoektocht te vergemakkelijken.

Kies voor een loopbaancoach met de nodige opleiding en ervaring om op deskundige wijze geholpen te worden. Hieronder een opsomming waar je op kunt letten bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor particulieren;

 • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
 • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
 • luistert vooral en praat zo min mogelijk
 • velt geen oordeel over jou en je verhaal
 • is empathisch
 • is positief
 • is stimulerend om je tot actie te krijgen
 • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst? Een loopbaancoach die een opleiding heeft afgerond mag je een professional noemen.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als jeugdzorg medewerker is de keuze aan jou. Indien je veel werkervaring hebt en je loopbaanvraag te complex is raden we je aan om voor een ervaren loopbaancoach te gaan, dus een senior loopbaancoach.

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Velt geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.