5 meest gehoorde misverstanden over loopbaancoaching

Er zijn diverse misverstanden over loopbaancoaching welke we graag met je willen bespreken. De 5 meest gehoorde zijn:

1) Ik kan het toch wel zelf?

Jazeker! Je moet het ook zelf doen. De loopbaancoach helpt je daarmee. Als mens gaan we op den duur een bepaald patroon na en lukt het ons niet om anders naar iets te kijken of erover na te denken. Door in gesprek te gaan leer jij jezelf beter en beter kennen. Daaruit komen duidelijke doelen voort waar je aan gaat werken: dus inderdaad je kan het ook zelf!

2) Een loopbaancoach is zeker duur

Het is niet gratis, dan klopt, maar duur is het ook niet. Het hangt ervan af wat je hulpvraag is. Dat bepaalt hoe vaak je zo'n loopbaancoach in moet zetten. Sommigen zijn met 6 gesprekken klaar en anderen hebben een complexere vraagstuk waardoor ze meer gesprekken nodig hebben.

Na een aantal waardevolle gesprekken weet je al richting te geven aan je carrière. Zelfs na een eerste intakegesprek kun je achterhalen of loopbaancoaching iets voor jou is.

Verschil mentor en loopbaancoach

Het hangt er dus echt van af wie jou gaat coachen. Is dit een basiscoach met ongeveer een jaar ervaring of een senior loopbaancoach met ruime ervaring? En in sommige gevallen wordt het traject vergoed, bijvoorbeeld door je werkgever.

3) Loopbaancoaching is toch iets zweverigs?

Dat zou je denken, maar het is bloedserieus. Sterker nog, het is zelfs hard werken. Je voert serieuze gesprekken over je werk bij een loopbaancoach om helderheid te krijgen waar je precies tegenaan loopt. De loopbaancoach luistert en stelt vragen. Middels deze vragen krijg je inzichten en beantwoord jijzelf je eigen vragen. Het antwoord zit in jou!

4) Een mentor en loopbaancoach doen hetzelfde

Deze verwarring maken meerderen. Er is wel degelijk een verschil namelijk. Toch is er een overeenkomst dat doet lijken dat het om hetzelfde concept gaat.

Zo willen ze je allebei helpen om professioneel te groeien. Een mentor helpt je door je te adviseren. Een mentor komt bijna altijd uit dezelfde sector en heeft veel ervaring. Je leert dan ook van de mentor. Een loopbaancoach is een persoon met een coaching achtergrond en staat gelijk aan de coachee. Bij een mentor-leerling verhouding is dat niet zo. De mentor staat hoger.

De loopbaancoach staat gelijk omdat hij/zij jou op weg helpt door jou aan het werk te zetten. Je leert zelf wat je moet doen en dat wordt je niet vertelt zoals een mentor dat wel doet. Dat is fijn, want wie anders kan je zo goed helpen als dat jij jezelf kan helpen?

5) Loopbaancoaching is alleen voor ambitieuze mensen

Dat is zeker niet waar. De loopbaancoach is er voor iedereen. De loopbaancoach is erg laagdrempelig. Je kunt een loopbaancoach voor alle werkgerelateerde zaken inzetten. Of je nu wilt sparren over je ideeën of dat je vast loopt in je werk, de loopbaancoach helpt je graag verder.

Wil je weten of loopbaancoaching iets voor jou is? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes bij loopbaancoaches in jouw regio op. Leg het aanbod naast elkaar, maak een eerste kennismakingsgesprek en bekijk welke coach het beste bij je past.