Online loopbaancoaching, werkt het?

Online coaching (e-coaching) is een vorm van coaching die steeds meer aangeboden wordt. Sommige websites geven je enkele tools en andere platformen zetten voor een bepaald tarief een heel coachingsproces op gang.

Werkt online coaching?

Sommigen vinden coaching op afstand prettig en kunnen zich vinden in de tools die uitgelegd worden en om die toe te passen. Echter kun je online coaching niet vergelijking met een 'echte' coach. Waarom? Het is te begrijpen dat een echte coach een mens is die reageert op wat jij zegt en dieper kan graven om jou bij je eigen 'ik' te brengen, oftewel je zelfkennis te vergroten.

Natuurlijk zijn er veel varianten op e-coaching, waaronder ook een coach op afstand. Het grote voordeel bij het inhuren van een online coach is dat beide partijen dan niet hoeven te reizen om af te spreken. Contact gaat dan vaak via mail, de chat en videogesprekken. Er kunnen verschillende tarieven gehanteerd worden voor de verschillende mediums.

Echte coach vs. online coach

Het doel van coaching is stappen vooruit zetten. Dat vraagt nogal wat doorzettingsvermogen, confrontatie en een blik van verschillende hoeken. Een echte coach stimuleert jou extrinsiek en wakkert je intrinsieke motivatie aan, terwijl je bij online coaching dat volledig zelf moet doen en blijven doen. Een goede voornemen is een bepaalde wens, maar een wens ombuigen tot een doel is een vak apart. En dat doel halen is weer een stapje verder.

Zelfcoaching

Wil je toch zelfcoaching een kans geven? Dan kun je kijken of de voorwaarden bij jou passen. Hieronder een opsomming van wat jij moet willen en kunnen als je aan deze vorm van coaching wilt doen.

  • Willen en doen

    Uiteraard gaat het bij zelfcoaching (net zoals bij loopbaancoaching) om het veranderproces. Je moet dus in staat zijn om te willen veranderen of de situatie te willen veranderen. Naast willen moet je jezelf blijven motiveren om die ontwikkeling door te maken.

  • Stel doelen

    Je stelt zelf je loopbaandoel(en). Misschien kun je je doelen met iemand van het werk of je privé delen? Een sparringpartner komt ten goede.

  • Werk aan je doelen

    Je moet de opgestelde doelen naar acties buigen. Naast je intrinsieke motivatie kun je misschien hulp krijgen van je netwerk om je extrinsiek te motiveren. Tussentijdse evaluatie kan waardevol zijn.

Vind je toch dat een echte loopbaansessie beter bij je past en wil je begeleidt worden door een ervaren coach? Dan kun je je oriënteren door gratis en vrijblijvend meerdere offertes van loopbaancoaches uit jouw regio op te vragen. Vergelijk eens het aanbod en bekijk welke coach het beste bij je past.