Online loopbaancoaching, werkt het?

Online coaching (e-coaching) is een vorm van coaching die steeds meer aangeboden wordt. Sommige websites leren je wat tools en andere platformen zetten voor een bepaald tarief een heel coachingsproces op gang.

Werkt online coaching?

Sommigen vinden coaching op afstand prettig en kunnen zich vinden in de tools die uitgelegd worden en om die toe te passen. Echter kun je online coaching niet vergelijking met een ‘echte’ coach. Waarom? Het is te begrijpen dat een echte coach een mens is die reageert op wat jij zegt en dieper kan graven om jou bij je eigen ‘ik’ te brengen, oftewel je zelfkennis te vergroten.

Natuurlijk zijn er veel varianten op e-coaching, waaronder ook een coach op afstand. Het grote voordeel bij het inhuren van een online coach is dat beide partijen dan niet hoeven te reizen om af te spreken. Contact gaat dan vaak via mail, de chat en videogesprekken. Er kunnen verschillende tarieven gehanteerd worden voor de verschillende mediums.

Echte coach versus online coach

Het doel van coaching is stappen vooruit zetten. Dat vraagt nogal wat doorzettingsvermogen, confrontatie en een blik van verschillende hoeken. Een echte coach stimuleert jou extrinsiek en wakkert je intrinsieke motivatie aan, terwijl je bij online coaching dat volledig zelf moet doen en blijven doen. Een goede voornemen is een bepaalde wens, maar een wens ombuigen tot een doel is een vak apart. En dat doel halen is weer een stapje verder.

Zelf coaching

Wil je toch zelf coaching een kans geven? Dan kun je kijken of de voorwaarden bij jou past. Hieronder een opsomming wat jij moet willen en kunnen als je aan zelf coaching doet.

  • Willen en doen
  • Stel doelen
  • Werk aan je doelen

Willen en doen

Uiteraard gaat het bij zelf coaching net zoals bij een loopbaancoaching met een loopbaancoach om het veranderproces. Je moet dus in staat zijn om te willen veranderen of de situatie te willen veranderen. Naast het willen moet je jezelf blijven motiveren om die ontwikkeling door te maken.

Stel doelen

Je stelt zelf je loopbaandoel(en). Misschien kun je je doelen met iemand van het werk of je privé delen? Een sparringpartner komt ten goede.

Werk aan je doelen

Je moet de opgestelde doelen naar acties buigen. Naast je intrinsieke motivatie kun je misschien hulp krijgen van je netwerk om je extrinsiek te motiveren. Tussentijdse evaluatie kan waardevol zijn.

Vind je toch dat een echte loopbaansessie beter bij je past en wil je begeleidt worden door een goede en ervaren coach? Dan kun je vrijblijvend en gratis je oriënteren op offertes van loopbaancoaches uit jouw regio. Klik hier.