Loopbaancoaching voor directeuren

Zelfkennis is je bekend, je hebt veel werkervaring, je hebt ervaren met managen en bent beginnend of ervaren directeur. Je vraagt je af wat er nog meer te halen valt uit je werk of wilt weten hoe je bepaalde patronen kunt doorbreken in de werksituatie.

Beginnend directeur

Een beginnend directeur heeft al ruime werkervaring. Waarom wij dit benoemen? Omdat werkervaring mee telt bij je verdere groei in je beroep. Het beroep van directeur vraagt veel kennis en vaardigheden. Je bent begonnen aan een nieuwe uitdaging en vraagt je af hoe je dit het beste kunt aanpakken? Een loopbaancoach kan je daarbij helpen.

Een loopbaancoach is er voor jou als directeur. Jij wilt je zelfkennis onder de loep nemen en nagaan wat je drijfveren zijn. Je wilt weten op welke punten je persoonlijk of professioneel nog verder kunt ontwikkelen en je bent benieuwd hoe jij dit alles aan kunt pakken. Durf jij naar jezelf te kijken en bereidt om dat te doen? Een loopbaancoach helpt je bij het verder ontwikkelen.

Ervaren directeur

Je hebt veel gezien en meegemaakt en hebt het werk als directeur goed in de vingers. Echter loop je tegen bepaalde obstakels of problemen aan en weet niet zo goed hoe je dat kunt aanpakken. Misschien heb je al van alles geprobeerd, maar helaas zonder resultaat. Soms helpt het om samen met een ervaren loopbaancoach te gaan kijken naar waar jij tegenaan loopt. De loopbaancoach kun je inzichten geven waardoor je het probleem vanuit andere hoeken leert te beoordelen.

Persoonlijke groei van de directeur

De loopbaancoach is een sparringpartner die naar jou luistert. Binnen het hele verhaal hoort de loopbaancoach ook persoonlijke punten die de loopbaancoach teruggeeft middels feedback. Zo krijg jij meer inzicht in wat jouw aandeel is aan het probleem/ aanpak en wat jij als persoon zou kunnen veranderen. Je leert jezelf door en door kennen en indien nodig leer je om belemmerende patronen te doorbreken.

De persoonlijke ontwikkeling kan ook op het gebied van kwaliteiten zijn. Dat je ontdekt hoe je je kwaliteiten verder ontwikkelt en/of hoe je deze beter kunt inzetten. Werkdruk die veel spanning met zich brengt kan je ruimte tot zelfreflectie inperken. Ook daarbij kan een loopbaancoach veel betekenen.

Het brengen van privé en werk in balans is en blijft een uitdaging bij een beroep als directeur. Je kunt bij een loopbaancoach inzichten opdoen die jou leren om de balans goed op te maken.

Professionele groei van de directeur

Je wilt goed in je werk zijn en blijven. Voor alle werk gerelateerde onderwerpen kun je terecht bij een loopbaancoach. De loopbaancoach is een sparringpartner waar je tot groei komt als professional. Je leert jezelf beter kennen als directeur door je functioneren te beoordelen. Uiteraard vraagt dat om te willen reflecteren. Je kunt alleen maar beter worden als je durft om te kijken naar de dingen die je goed doet en de dingen die je minder goed doet.

We kunnen niet altijd werken aan onze zwakke kanten. Die zijn er gewoon eenmaal. Er ons ervan bewust zijn is belangrijk. Je kunt als directeur dat soort werk delegeren of op een ander manier ermee omgaan. Wat die zwakke punten zijn en hoe jij ermee omgaat en nog beter gezegd, hoe jij ermee om wilt gaan kun je bespreken met een loopbaancoach.

Het inzicht wat je krijgt binnen je loopbaantraject leert jou om kritischer naar je functioneren te gaan kijken en je efficiënter in te zetten.

Het helpt om naar bepaalde problemen/ obstakels ander te kijken. Het sparren met een collega kan daarbij helpen. Echter is een loopbaancoach een opgeleide persoon die middels technieken jou tot verdieping brengt. Dit doet de loopbaancoach in samenwerking met jou en zonder een oordeel te vellen over jou. Vertrouwen is een belangrijk aspect bij het uitdiepen van onderwerpen en bij het durven kijken naar je eigen handelen.

Wat betekent een loopbaancoach voor directeuren?

Je kunt het zien als een spiegel die voor je gehouden wordt. Je leert binnen het loopbaantraject om naar jezelf te kijken. Het kijken moet zelfs soms kritisch. Afhankelijk van wel soort de loopbaancoach gebruikt leer je verdiepend naar jezelf kijken en daarmee je probleem/ obstakel aan te pakken. Dit onder begeleiding van een ervaren deskundige die middels vragen diepgang biedt.

Je blijft niet hangen in je probleem. Het gaat er om dat jij leert om dat probleem te analyseren. Is het in werkelijk echt zo groot als dat je hem ziet? Hoe zou je dit probleem kunnen aanpakken? Je blijft nadenken over de oorzaak, het probleem zelf en de oplossingen. Daarbij is de loopbaancoach aan het observeren en stimuleert jou waar nodig om tot actie te komen.

Hoe vind je als directeur een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als directeur is het te begrijpen dat je een goede loopbaancoach nodig hebt. Een loopbaancoach die inzicht heeft in het directeuren vak en weet waar jij het over hebt. Een loopbaancoach die je vakgericht en deskundig coacht.  Hieronder vind je een aantal eisen waar je aan kunt denken bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor directeuren:

  • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
  • luistert vooral en praat zo min mogelijk
  • velt geen oordeel over jou en je verhaal
  • is empathisch
  • is positief
  • is stimulerend om u tot actie te krijgen
  • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst? Een loopbaancoach die een opleiding heeft afgerond mag je een professional noemen.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als directeur, is het verstandig om gecoacht te worden door een senior loopbaancoach. Een senior loopbaancoach heeft tot wel 10 jaar werkervaring in loopbaancoaching.

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.