5 redenen om een loopbaancoach in te huren

We kunnen genoeg redenen benoemen waarom je een loopbaancoach zou kunnen in huren. Echter hebben wij de meest nuttige redenen voor het inhuren van een loopbaancoach voor je uitgezocht.

5 redenen om een loopbaancoach in te huren

  1. iemand die je laat ontdekken wat je wilt
  2. iemand die je motiveert en stimuleert om tot actie te komen
  3. iemand die aandachtig naar jou luistert
  4. iemand die je zelfkennis doet groeien
  5. iemand die er voor je is

1. Iemand die je laat ontdekken wat jij wilt!

Je hebt vast een eigen netwerk. Of je netwerk klein of groot is maakt verder niet uit. Je kunt in ieder geval je verhaal kwijt bij iemand die er naar wilt luisteren. Dat is over alledaagse zaken. Ken jij iemand in je nabije omgeving die veel meer dan dat wilt? Die oprecht naar je luistert en je inzichten biedt om te kunnen groeien? Juist, zo’n persoon vinden is lastig. Als je het wel hebt, lucky you! Als je het niet hebt, in de meeste gevallen, kan een loopbaancoach zo’n iemand zijn voor jou. Iemand die je laat ontdekken wat jij nog wil in het leven op het gebied van werk.

2. Iemand die je motiveert en stimuleert om tot actie te komen

Het is fijn als iemand naar ons luistert en ons verhaal serieus neemt. Stel dat je een carriere switch wil gaan doen. Laten we het spannender maken, stel dat je een goede baan hebt die je wilt opzeggen om voor jezelf te beginnen? Voor de meeste mensen is dit te risicovol en wordt het dan ook vaak afgeraden door de omgeving. Een loopbaancoach oordeelt niet over je keuzes en stimuleert jou in wat jij wilt doen. Uiteraard zal een loopbaancoach vanuit realistisch oogpunt je ambities door jou laten beoordelen.

3. Iemand die aandachtig naar jou luistert

Velen van ons hebben een partner, goede vriend(in), ouder(s) die de tijd nemen om naar je te luisteren. Echter is de vraag, is het ook echt om te luisteren? Meestal krijg je na een aantal zinnen al kritiek of advies. Ongevraagd advies of een mening kan storend zijn. Een loopbaancoach luistert aandachtig naar jouw verhaal en stelt tussendoor vragen om je diepere ‘ik’ beter te leren kennen. Doordat je meer zelfkennis opbouwt krijg je meer grip op jouw situatie. Of het nu om het oplossen van een probleem gaat of dat je voor jezelf wilt beginnen, het is jouw keuze die jij voor jezelf (en misschien voor je gezin) zal nemen.

4. Iemand die je zelfkennis doet groeien

Het gesprek is bedoeld om je probleem/ obstakel of wens duidelijk te maken. Dat doe je niet voor de loopbaancoach, maar voor jezelf. Je vertelt het wel aan de loopbaancoach, maar in werkelijkheid praat je tegen jezelf. Je zoekt de verdieping om jezelf door en door te leren kennen. Om te ontdekken of je het wel goed hebt gedaan of goed is wat je van plan bent om te doen. De waarde van zelfkennis is onbeschrijfelijk. Je eigen sparringpartner worden, wie wil dat niet?

5. Iemand die er voor je is 

We weten vaak wel wat wij heel graag willen. Ons intuïtie verklapt een heleboel. Het bespreekbaar maken en een dialoog aangaan met iemand die ons begrijpt, niet oordeelt, maar met name stimuleert is erg fijn. Iemand die je niet tegenhoudt maar ook niet vertelt hoe het moet, iemand die alleen luistert en jou stimuleert in de dingen die jij wilt, klinkt dat niet goed? Een loopbaancoach kan de rol van zo iemand vervullen. Als jij vindt dat je meer kan, dan gelooft en support de loonbaan coach jou ook daarin. Die stimuleert jou om er ook meer uit te halen. Daarnaast komt de loopbaancoach er ook op terug, zodat je kunt blijven sparren wat lukte en wat niet lukte, uiteraard nog steeds zonder oordeel!