Loopbaancoaching voor 50-plussers

Je hebt tientallen jaren ervaring in dezelfde sector of je hebt gewerkt binnen verschillende sectoren. Het is tijd om iets nieuws te zoeken. Loopbaancoaching voor 50 plussers is waardevol. Je hebt een bagage aan kennis, vaardigheden en misschien wel een specialisme in een bepaald vak. Op zoek gaan naar een nieuwe werkgever of een carrièreswitch maken op deze leeftijd kan spannend zijn. Je hoeft niet langer te lopen met vragen, stap af op een loopbaancoach en krijg inzicht in de mogelijkheden.

Waarom een jobcoach voor 50-plus?

coach in gesprekAls je je herkent in één van de bovengenoemde punten of als je gewoon ontevreden bent in wat je nu doet kan een loopbaancoach jou helpen. Een jobcoach is een persoonlijk aanspreekpunt. Je kunt het vergelijken met een psycholoog. Een loopbaancoach luistert aandachtig naar jouw werkgerelateerd verhaal en stuurt jou aan in het gesprek. Dat doet hij/zij om jou inzichten te geven in je handelen. Jij weet als geen andere waarom je iets doet.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je er een inhuurt:

  1. Iets nieuws

    Je ervaring is hoogstwaarschijnlijk goud waard. Een goede werkgever zal ervaring waarderen. Een balans tussen starters en ervaren werknemers is waardevol. Zo kunnen ze beiden van elkaar leren. Wanneer het voelt alsof er geen uitdaging meer is is het begrijpelijk dat je verlangt naar iets nieuws.

  2. Uitdaging vinden in je huidige werk

    Je hoeft niet altijd van baan te veranderen voor meer uitdaging. Op je huidige werkplek kun je misschien doorgroeien. Je wilt je tenslotte ontwikkelen. Sommigen hebben de ambitie om hogerop te komen in functie. Anderen willen juist een andere functie vervullen. Veel werkgevers dagen hun personeel ook uit door ze een andere functiemogelijkheid te geven. Misschien is dat iets voor jou? Samen met een loopbaancoach kunnen jullie dan kijken hoe die uitdaging aangegaan kan worden.

  3. Helemaal iets anders doen

    Het is ook mogelijk om een carrièreswitch te maken. Dat je eigenlijk wel nieuwsgierig bent naar een andere sector. Misschien eentje die erg veel lijkt op je huidige werk of juist helemaal anders is. Het kan ook zijn dat je op een bepaald leeftijd toch ontdekt hebt dat je drijfveren ergens altijd liggen en misschien wel altijd al daar lagen maar door omstandigheden dat beroep niet heb kunnen uitoefenen. Het zou maar zo kunnen dat het nu tijd is om dat waar te maken!

  4. Langdurig ziek

    Heb je last gehad van een burn-out of ben je langdurig ziek geweest door een gezondheidsreden dan kan het herintreden op de arbeidsmarkt veel van je verwachten. Een loopbaancoach kan je helpen om het herintreden zo soepel mogelijk te laten verlopen door met jou te kijken waar je kunt beginnen. Alleen al het beslissen kan erg lastig zijn.

Hoe vind je als 50-plusser een goede loopbaancoach?

Met al jou ervaring heb je ook recht op een goede loopbaancoach met ervaring. Wie anders kan je beter helpen dan een coach die vaker iemand met veel werkervaring geholpen heeft? Daarom is het belangrijk om op bepaalde punten te letten. Een goede loopbaancoach:

  • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring in het coachen in zijn of haar vakgebied
  • luistert vooral en praat zo min mogelijk
  • velt geen oordeel
  • is empathisch
  • is positief
  • is stimulerend om je tot actie te krijgen
  • beschikt over eigen zelfkennis

Loopbaancoaching voor 50-plus, heeft het zin?

Zeker. Iedereen kan baat hebben bij loopbaancoaching en met name jij als 50-plusser. Je werkervaring is waardevol en moet benut kunnen worden bij een nieuwe werkgever. Een loopbaancoach is er om je op weg te helpen naar een (geschikte) baan die past bij je werkervaring en je ambities.

Betaalt mijn werkgever de kosten?

Als je door je werkgever verwezen bent naar een loopbaancoach, dan kun je erop rekenen dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit vooraf. De werkgever reserveert een deel voor de scholing van zijn werknemer. Uit dat potje zou je loopbaantraject betaalt kunnen worden.

Ga je als particulier zelf naar een loopbaancoach, dan wordt het in de meeste gevallen niet vergoed door je werkgever. Als het bedoelt is om je verder te ontwikkelen, dan moet je de kosten zelf betalen. Het kost je dan even wat, maar het is zeker een investering voor de toekomst.

Wil je weten of loopbaancoaching iets voor jou is? Dan kun je je oriënteren door gratis en vrijblijvend meerdere offertes van loopbaancoaches uit jouw regio op te vragen. Vergelijk het aanbod en bekijk welke coach het beste bij je past.