Loopbaancoaching voor bedrijven

Waar anders dan binnen een bedrijf zou je aan loopbaancoaching denken? Werknemers zijn erg verschillend en toch moeten ze samen een team vormen. Dat kan soms lastig zijn. Loopbaancoaching biedt daar hulp bij.

Je werknemers

Misschien wil je als bedrijf dat iedere werknemer een traject van loopbaancoaching volgt voor haar eigen ontwikkeling. Een sterk inzet. Iedereen is anders en iedereen heeft een eigen aanpak nodig. Een loopbaancoach coacht een werknemer van een bedrijf op persoonlijk en professioneel gebied zodat de werknemer meer uit zichzelf wil en kan halen.

Een echte team

Elk individu heeft zo haar eigen kwaliteiten. Hoe zorg je ervoor dat er binnen een team iedereen haar kwaliteiten inzet om samen iets neer te zetten? Hoe zorg je dat ieder individu een teamgevoel krijgt? Hoe breng je deze mensen bij elkaar? Binnen loopbaancoaching wordt er stil gestaan bij dit soort vragen.

Mind- volle teams

Meer saamhorigheid binnen een team biedt meer teamgevoel bij elk individu. Een teamlid die samen met het team mindful te werk gaat zou meer willen bereiken. Loopbaancoaching kan gekoppeld worden aan mindfulness en daaruit kunnen er krachtige verbintenissen uit komen.

Loopbaancoaching voor bedrijven

De werknemers kunnen het belangrijkste kapitaal van jouw bedrijf zijn. Meest voor de hand liggende reden om hierdoor te investeren in je werknemers. Je werknemers met een glimlach en met veel doorzettingsvermogen aan het werk zien? Loopbaancoaching kan op weg helpen bij het echte team willen worden en blijven om efficiënter te gaan werken.

Werknemers met een burn-out

Binnen veel sectoren komt burn-out vaker voor dan bij andere bedrijven. Werkdruk speelt hier een belangrijke rol in. Echter kunnen andere gevallen zo’n burn-out aantrekken. Wat die gevallen zijn, kun je onderzoeken binnen je team. De werknemers zullen opener zijn in een vertrouwde omgeving, oftewel wanneer hun werk niet op het spel staat. Door een loopbaancoach in te huren kunt u de redenen uit jouw team krijgen zonder er zelf bij betrokken te zijn.

Waardevolle uitkomsten voor bedrijven

Niet loskrijgen van informatie, maar ook werken aan de verkregen informatie is een mogelijkheid binnen loopbaancoaching. Het kan over burn-out gaan, maar ook over hoe de werknemers denken over meer werkplezier. Een belangrijk punt om het ziekteverzuim terug te laten dringen.

Winst voor de werkgever

Hoe zorg je als werkgever goed voor je werknemers zodat zij geen burn-out oplopen? Wat heeft het team nodig om beter te functioneren? Welke rol kun jij hierin spelen als werkgever? Het aanbieden van loopbaancoaching kan dit soort onderwerpen bespreekbaar maken binnen jouw team. Win=win situatie voor jou als bedrijf voor op de lange termijn.

3 redenen voor bedrijven om loopbaancoaching in te zetten

Herken je je in één of meerdere van de onderstaande punten? Dan kan jouw bedrijf baat hebben bij loopbaancoaching.

 1. Je werknemers laten groeien in hun werk
 2. Je werknemers meer werkplezier laten ervaren
 3. Ziekteverzuim terugdringen onder werknemers

Als bedrijf wil je het beste uithalen. Je wilt kwaliteit leveren en groeien. Een sterk team laat je werkelijk groeien als team. Een sterk team functioneert goed en zorgt ervoor dat het werk gedaan wordt. Wanneer je werknemers vaker ziek zijn kan werk blijven liggen. Dat kan het bedrijf geld gaan kosten. Dat wil je niet. Je wilt dat je werknemers gezond zijn. Loopbaancoaching biedt uitkomst in het versterken van een team.

3 vragen binnen loopbaancoaching

Als bedrijf kun je er ook voor kiezen dat een heel team loopbaancoaching krijgt. Het gaat dan om een individueel traject. Je kunt er ook voor kiezen dat een aantal werknemers zo’n coachingstraject volgen. Binnen een individueel coachingstraject gaat het om 3 vragen, namelijk;

 1. Wie ben ik?
 2. Wat kan ik?
 3. Wat wil ik?

Je werknemer doorloopt deze vragen om meer zelfkennis te verkrijgen en deze weer in te zetten in de werksituatie. De werknemer doorloopt zodoende een persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Hoe vind je als bedrijf een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Voor bedrijven des te lastiger om de juiste loopbaancoach te vinden.

Om de zoektocht makkelijker te maken hebben wij voor jou een aantal belangrijke punten opgesomd waar jij rekening mee kunt houden bij het vinden van de juiste loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor bedrijven;

 • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
 • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
 • luistert vooral en praat zo min mogelijk
 • velt geen oordeel
 • is empathisch
 • is positief
 • is stimulerend om je werknemer of je team tot actie te krijgen
 • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst? Een loopbaancoach die een opleiding heeft afgerond mag je een professional noemen.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als jeugdzorg medewerker is de keuze aan jou. Indien je veel werkervaring hebt en je loopbaanvraag te complex is raden we je aan om voor een ervaren loopbaancoach te gaan, dus een senior loopbaancoach.

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Velt geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Voor werkgevers geldt dat de vergoeding kosten loopbaancoaching valt onder gerichte vrijstellingen. Het bedrag is aftrekbaar als zakelijke uitgaven.
Coaching kosten zijn voor ondernemers en ZZP-ers fiscaal aftrekbaar. De coaching dient te zijn gericht op een financieel-economische verbetering van je positie in de maatschappij. Voor de aftrek geldt een drempel van 500 euro en een maximum van 15.000 euro. Voor verdere informatie zie www.belastingdienst.nl