Loopbaancoaching voor juristen

Het werk als jurist kan soms tegenvallen. Met name het in balans houden van de werk en privé. Als jurist heb je veel verantwoordelijkheid binnen je werk. Als advocaat heb je andere verantwoordelijkheden dan als een rechter. Hoe dan ook, er komt veel op je af.

Wat valt er tegen te doen? Het werk doe je niet alleen voor de kost. Tevens wil je je kwaliteiten kunnen benutten. Je wilt je werk goed doen en haalt daarmee voldoening uit je werk.

Steeds meer ervaren werknemers werkdruk. Het lijkt wel alsof we veel in weinig tijd moeten kunnen. Dat geldt misschien ook voor jou als jurist.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Wil je werken aan je loopbaanontwikkeling door stil te staan bij je persoonlijke en professionele ontwikkelpunten, dan kun je een loopbaancoach inhuren.

Een loopbaancoach richt zich op jou en jouw ontwikkeling. Samen kijken jullie naar je loopbaanvraag en bestuderen jullie dat middels gespreksvoering.

Verkennen, versterken of een carrière switch

Herken je je in één of meerdere van de onderstaande vragen? Dan kan jij baat hebben bij loopbaancoaching.

Ben je benieuwd naar;

 • je loopbaan verkennen
 • je loopbaan versterken
 • een nieuwe weg in slaan binnen je loopbaan

Loopbaancoaching draait om het verkennen, versterken of het oriënteren op een nieuwe baan. Je kunt je afvragen of je meer uit je werk kunt halen of dat je een nieuwe functie wel interessant vindt. Misschien wil je heel wat anders doen tot je pensioen. Hoe dan ook een loopbaancoach denkt graag met je mee.

3 vragen binnen loopbaancoaching

De loopbaancoach is er voor jou om je op weg te helpen door middel van 3 vragen na te gaan, namelijk;

 1. Wie ben ik?
 2. Wat kan ik?
 3. Wat wil ik?

Het gaat om zelfkennis vergroten

De loopbaancoach begeleidt je bij het persoonlijk en professioneel ontwikkelen binnen je werk als jurist. Het stilstaan bij jouw eigen loopbaan is mogelijkheid tot zelfkennis vergroten. Zelfkennis helpt je op weg binnen je loopbaan om de juiste balans te binnen in werk en privé. Teven helpt het je om obstakels te overzien en deze aan te pakken.

Wat wil jij bereiken?

De loopbaancoach luistert aandachtig naar jouw verhaal. Het gaat erom wat jij wil bespreken. Je hoeft het niet eens concreet te hebben. Het gaat erom dat jij een stapje verder wilt komen in je loopbaanontwikkeling.

Het kan te maken hebben met het vastlopen op het werk of juist doorgroeien naar een nieuwe functie. Loopbaancoaching is gericht op jou. Het gaat om jou op weg te helpen om verder te groeien in je werk, het werk aangenamer te laten voelen of om te leren gaan met werkdruk.

Wat bespreek je binnen loopbaancoaching?

Ontdekken wat je sterke en zwakke kanten zijn kan je helpen om daar bewuster mee om te gaan. Daarnaast sta je stil bij je drijfveren. Waarom heb je voor dit werk gekozen? Voel je je nog op je plek binnen dit werk, functie en organisatie? Vind je dat je meer kan? Wil je liever een ander functie? Al deze vragen beantwoord je middels een gesprek met de loopbaancoach. De loopbaancoach helpt je bij het herstructureren van je antwoorden.

Het gaat om jou

Het gaat niet alleen om een functie. Het ligt dieper. Beoordeel bijvoorbeeld even je kwaliteiten. Wat zijn je kwaliteiten? Komen ze voldoende tot hun recht? Misschien wil je weten hoe je een bepaalde kwaliteit beter kunt ontwikkelen. Al deze vragen kun je stellen binnen je loopbaantraject aan je loopbaancoach.

Het kan ook zo zijn dat je vraag nog niet concreet is. Je wilt graag dat er een spiegel voor je gehouden wordt zodat jij tot zelfreflectie kunt komen. Dat je opnieuw je sterke en zwakke kanten bestudeerd of je drijfveren na gaat. Ook hier gaat loopbaancoaching over.

Werkdruk

Het werkdruk kan op de lange termijn vervelende gevolgen hebben. Laat de werkdruk het plezier in je werk niet verpesten! Leer omgaan met werkdruk. Leer hoe je je werk en privé kunt scheiden. Leer hoe je meer voldoening uit je werk kunt halen zonder je al te veel druk om maakt. Het gaat om de omgang met werkdruk, want de werkdruk kunnen we niet verminderen. We kunnen jouw kijk op de werkdruk veranderen waarmee je werkdruk anders zal ervaren.

Carrière switch

Wil je je soms oriënteren op een carrière switch? Misschien verlang je naar een ander functie binnen je huidige organisatie? De aanpak van zo’n stap vergt veel tijd en energie. De loopbaancoach kan waardevol zijn in zulke gevallen om dit proces soepel te laten verlopen.

Wat betekent een loopbaancoach voor een jurist?

Het doel van loopbaancoaching is in beweging komen. Als jurist ben je dat continu. Je moet veel inlezen, onderzoeken en vanuit een analytisch blik conclusies trekken. Het is een job met veel leeswerk.

Een loopbaancoach kun je inzetten om stil te staan bij je loopbaanontwikkeling. Haal jij voldoening uit je werk? Wil je efficiënter werken of juist leren omgaan met werkdruk? Wil je stilstaan bij je sterke en zwakke kanten of je drijfveren onderzoeken? Wil je en met name, durf je naar jezelf te kijken? Een loopbaancoach helpt je bij het realiseren van je doelen.

Op het werk kun je vast sparren met collega’s. Heel waardevol dat het kan en gebeurt. Echter onderscheid een loopbaantraject zich van het sparren met een collega. Waarom? Een loopbaancoach is een persoon die jou niet kent, geen oordeelt velt en is persoonlijk. Het gaat bij een loopbaancoach om jou op weg te helpen en niet het werk wat meestal wel het uitgangspunt is bij het sparren met een collega.

Hoe vind je als jurist een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als jurist weet jij als geen ander dat je niet zomaar iets moet doen. Daarom adviseren wij jou om voor een goede loopbaancoach te gaan.

Kies voor een loopbaancoach met de nodige opleiding en ervaring om op deskundige wijze geholpen te worden. Hieronder een opsomming waar je op kunt letten bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor juristen;

 • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
 • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
 • luistert vooral en praat zo min mogelijk
 • velt geen oordeel over jou en je verhaal
 • is empathisch
 • is positief
 • is stimulerend om je tot actie te krijgen
 • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst? Een loopbaancoach die een opleiding heeft afgerond mag je een professional noemen.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als jurist is de keuze aan jou. Indien je veel werkervaring hebt en je loopbaanvraag te complex is raden we je aan om voor een ervaren loopbaancoach te gaan, dus een senior loopbaancoach.

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Velt geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.