Loopbaancoaching voor de bouw

Je werkt in de bouw zelf of bent een medewerker die in de bouw werkt achter de computer. Een grote verantwoordelijkheid ligt op je schouders. Je werkt met deadlines wat de werkdruk niet verlaagd.

Ben je benieuwd naar:

 • je loopbaan verkennen
 • je loopbaan versterken
 • een nieuwe weg in slaan binnen je loopbaan

Loopbaancoaching draait om het verkennen, versterken of het oriënteren op een nieuwe baan. Je kunt je afvragen of je meer uit je werk kunt halen of dat je een nieuwe functie wel interessant vindt. Misschien wil je heel wat anders doen tot je pensioen. Hoe dan ook een loopbaancoach denkt graag met je mee.

De loopbaancoach is er voor jou om je op weg te helpen door middel van 3 vragen na te gaan, namelijk;

 1. Wie ben ik?
 2. Wat kan ik?
 3. Wat wil ik?

Door deze vragen beantwoord te krijgen word het je helder hoe nu verder.

De loopbaancoach begeleidt je bij het persoonlijk en professioneel ontwikkelen binnen je werk in de bouw. Het is een beroep wat hard werken is en waar weinig ruimte kan zijn voor zelfreflectie. Tijdens loopbaancoaching draait het juist daarom om jou en niet om je werk.

Persoonlijke ontwikkeling van een bouw medewerker

Loopbaancoaching is gericht op jou. Het gaat om jou op weg te helpen om verder te groeien in je werk, het werk aangenamer te laten voelen of om je te leren om met werkdruk om te gaan.

Ontdekken wat je sterke en zwakke kanten zijn kan je helpen om daar bewuster mee om te gaan. Daarnaast sta je stil bij je drijfveren. Waarom heb je voor dit werk gekozen? Voel je je nog op je plek binnen dit werk, functie en organisatie? Vind je dat je meer kan? Wil je liever een ander functie? Al deze vragen beantwoord je middels een gesprek met de loopbaancoach. De loopbaancoach helpt je bij het herstructureren van je antwoorden.

Het gaat niet alleen om een functie. Het ligt dieper. Beoordeel bijvoorbeeld even je kwaliteiten. Wat zijn je kwaliteiten? Komen ze voldoende tot hun recht? Misschien wil je weten hoe je een bepaalde kwaliteit beter kunt ontwikkelen. Al deze vragen kun je stellen binnen je loopbaantraject aan je loopbaancoach.

Het kan ook zo zijn dat je vraag nog niet concreet is. Je wilt graag dat er een spiegel voor je gehouden wordt zodat jij tot zelfreflectie kunt komen. Dat je opnieuw je sterke en zwakke kanten bestudeerd of je drijfveren na gaat. Ook hier gaat loopbaancoaching over.

Professionele ontwikkeling van een bouw medewerker

Je kunt je als bouw medewerker op professioneel gebied vast verder ontwikkelen. Denk aan omgaan met deadlines en omgaan met de werkdruk.

Er kan gekeken worden naar je werkdruk en je omgang met de werkdruk. Hoe zorg je ervoor dat de werkdruk niet je werkplezier doet afnemen? Hoe zorg je ervoor dat je je verder ontwikkelt binnen je functie? Deze vragen en meer kun je bespreken met je loopbaancoach.

Misschien doe je nu uitvoerend werk en verlang je steeds meer om binnen te zitten achter een computer. Je vraagt je af wat de mogelijkheden zijn, maar weet niet zo goed hoe je dit op het werk moet aankaarten.

Wil je je soms oriënteren op een carrière switch binnen de bouw? Of een totaal andere sector? De aanpak van zo’n stap vergt veel tijd en energie. De loopbaancoach kan waardevol zijn in zulke gevallen om dit proces soepel te laten verlopen.

Wat betekent een loopbaancoach voor bouw medewerker?

Het doel van loopbaancoaching is in beweging komen. Jij als bouw medewerker bent continu in beweging. Blijf lekker in beweging, want bewegen is goed, ook voor je ontwikkeling. De loopbaancoach kun je inzetten om je loopbaanvragen te bespreken.

In gesprek gaan met een loopbaancoach over de mogelijkheden binnen je werk of een mogelijke plan om een carrière switch te doen is waardevol. De loopbaancoach zorgt ervoor dat je het idee uit, ordent, motiveert en tot actie komt.

Het wordt tijd dat je in actie komt. Je ambities najaagt en je werk plezieriger voor jezelf maakt.

Een loopbaancoach kan veel meer voor jou betekenen. Je inzichten geven zodat je persoonlijk en professioneel groeit. Je motiveren om tot actie te komen en het belangrijkst; je verhaal aanhoren. Soms helpt dat al.

Op gelijkwaardig niveau luistert een loopbaancoach naar waar je tegenaan loopt of ermee zit. Samen onderzoeken jullie wat je wilt aanpakken en vervolgens ga je daarmee aan de slag. Het resultaat bepaal je zelf, want jij moet het uiteindelijk zelf doen. Je loopbaancoach zal je blijven motiveren.

Hoe vind je als bouw medewerker een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als bouw medewerker zal je baat hebben bij een goede loopbaancoach.

Kies voor een loopbaancoach met de nodige opleiding en ervaring om op deskundige wijze geholpen te worden. Hieronder een opsomming waar je op kunt letten bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor bouw medewerkers:

 • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
 • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
 • luistert vooral en praat zo min mogelijk
 • velt geen oordeel over jou en je verhaal
 • is empathisch
 • is positief
 • is stimulerend om je tot actie te krijgen
 • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst? Een loopbaancoach die een opleiding heeft afgerond mag je een professional noemen.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als bouw medewerker is de keuze aan jou. Indien je veel werkervaring hebt en je loopbaanvraag te complex is raden we je aan om voor een ervaren loopbaancoach te gaan, dus een senior loopbaancoach.

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Velt geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.