Loopbaancoaching voor leraren

Je bent leraar en wilt graag omgaan met bepaalde belemmeringen op je werk. Je wilt weten hoe je bepaalde situaties beter kunt inschatten en aanpakken. Misschien wil je wel doorgroeien of wil je je zelfkennis vergroten.

Beginnend leraar

Je werkt sinds kort als leraar op een basisschool, middelbare school, middelbaar beroepsonderwijs of het hoger beroepsonderwijs. Je hebt een volwaardige lerarenopleiding gedaan of bent via een carrière switch leraar geworden. Kortom je hart ligt bij kennisoverdracht.

Als beginnend leraar kan het werk overweldigend zijn. Je moet voor een groep en de ene groep is de andere niet. Daarnaast kun je met niveau verschillen binnen een groep te maken krijgen. Ga je differentiëren of vind je dat iedereen de lesstof aan kan? Wat voor leraar ben je en hoe pak je het werk aan. Allemaal vragen die in je hoofd omgaan. Na weken en maanden spookt het nog rond en je wilt eigenlijk wel eens in gesprek met een deskundige die geen leraar is en blanco instaat. Een loopbaancoach biedt de juiste oplossing.

De loopbaancoach is er voor jou en niet voor je werk. Het gaat om jouw loopbaanvraag die jou als beginnend leraar op weg gaat helpen naar meer zelfvertrouwen en plezier in je werk.

Ervaren leraar

Je hebt ervaring in het onderwijs en loopt tegen belemmerende patronen aan. Het kan iets zijn waar jij alleen tegenaan loopt of dat het op teamniveau ligt waar jij je er met name aan stoort. Om het plezier in je werk niet in de weg te staan en je geen stress moet opleveren kan het helpen om met een loopbaancoach daarover in gesprek te gaan.

Een loopbaancoach is een deskundige coach die middels gesprek je tot diepgang brengt bij werk gerelateerde onderwerpen. Dat kan te maken hebben met ergens tegenaan lopen tot jezelf verder willen ontwikkelen als leraar. Ook bij het willen doorgroeien is een loopbaancoach de juiste persoon om aan te denken.

Persoonlijke groei van de leraar

De loopbaancoach is een sparringpartner die naar jou luistert. Het in gesprek gaan met een professional die een goed luisterend oor biedt is waardevol. Iemand die oprecht luistert en doorvraagt. Iemand die niet oordeelt maar enkel luistert. Iemand die je diepgang biedt. Iemand die je inzichten geeft. Iemand die je tot actie stimuleert. Het gaat om jou, jouw persoonlijke groei.

De kinderen vergeten weleens dat ze met een mens te maken hebben. Jij als leraar draagt ook een hart en iets kan bij jou door het verkeerde gat schieten. Het kan ook zijn dat je iets aanhoort over het kind zelf wat je erg raakt.

Hoe ga je met dit soort dingen om door mens te blijven maar als professional op te treden? Een loopbaancoach geeft je inzicht in waar je groei ligt op persoonlijk vlak. Samen stellen jullie een plan van aanpak op. Dan is het tijd om ermee aan de slag te gaan voor jou.

Professionele groei van de leraar

Er zijn weinig beroepen waar je zo snel kunt groeien als in het beroep van de leraar. Het draait in het onderwijs om ontwikkelen. Niet alleen de kinderen, maar ook jij als leraar ontwikkelt zich continu. Soms doe je dat bewust en soms onbewust.

Leren is vooruit komen. Soms wilt dat niet. Het kan zo zijn dat je 10 jaar met veel plezier het werk hebt gedaan maar dat het de laatste tijd gewoonweg niet meer lukt. Het lijkt wel alsof je steeds tegen hetzelfde aanloopt. Je begint aan jezelf te twijfelen. Dat is het laatste wat je wilt. Je wilt gehoord worden. Een loopbaancoach is er voor jou. Door een loopbaancoach zal je je gehoord voelen, maar daar blijft het niet bij.

Een loopbaancoach luistert en vraagt door. Het doel is jou inzichten te geven in waar jij tegenaan loopt. Die inzichten liggen diep. Door middel van doorvragen graaft de loopbaancoach naar dat niveau. Jij geeft antwoord op jouw vragen. Niet zo gek, want het antwoord op iedere vraag schuilt in jou. Alleen kom je er gewoonweg niet bij. En daarbij helpt de loopbaancoach.

Wat betekent een loopbaancoach voor leraren?

Luisteren, doorvragen en laten ontdekken. Zie een loopbaancoach als een goede sparringpartner en als een spiegel. Je gaat door in gesprek te gaan met een loopbaancoach naar jezelf kijken als persoon en als leraar. Wat wil jij aanpakken? Je gaat daarmee aan de slag. De loopbaancoach ook. Je hoeft aan het begin niet eens een heel concreet loopbaanvraag te hebben. Als je maar weet dat er iets aangepakt moet worden.

Wat er aangepakt moet worden zal snel naar voren komen. Als leraar zal je wel de technieken van de loopbaancoach herkennen. Meest gebruikte techniek is de LSD techniek. Het gaat daarbij om luisteren, samenvatten en doorvragen. De loopbaancoach zet de ontdekkingen op papier en samen stellen jullie een plan van aanpak op.

Leraren zijn in het algemeen leergierige mensen. Dat wordt dan ook van jou verwacht. Tenslotte is er werk aan de winkel. De opgestelde doelen zijn voor jou bedoeld. Jij gaat eraan werken en samen met je loopbaancoach evalueren jullie tussentijds. Je kunt rekenen op een goede extrinsieke motivatie vanuit je loopbaancoach.

Hoe vind je als leraar een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als leraar kun je baat hebben bij een goede loopbaancoach. niemand anders als de leraar zal begrijpen dat een goede opleiding het halve werk is.

Kies voor een loopbaancoach met de nodige opleiding en ervaring om op deskundige wijze geholpen te worden. Hieronder een opsomming waar je op kunt letten bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor leraren;

  • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
  • luistert vooral en praat zo min mogelijk
  • velt geen oordeel over jou en je verhaal
  • is empathisch
  • is positief
  • is stimulerend om u tot actie te krijgen
  • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst? Een loopbaancoach die een opleiding heeft afgerond mag je een professional noemen.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als directeur, is het verstandig om gecoacht te worden door een senior loopbaancoach. Een senior loopbaancoach heeft tot wel 10 jaar werkervaring in loopbaancoaching.

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Velt geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven. 

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.