5 tips bij een carrièreswitch op latere leeftijd

Een carrière switch op latere leeftijd is niet zo gek. In de meeste gevallen zelfs succesvol. Echter is het belangrijk om niet overhaast een keuze te maken. Een loopbaancoach kan erg nuttig zijn wanneer je overweegt om een carrière switch te maken. Een aantal tips om je op weg te helpen vind je hieronder.

1. Geef het tijd
Neem geen overhaaste beslissingen. Ga na of het om het maken van een carrière switch gaat of juist een andere functie bij je werkgever. Ga na waarom je een carrière switch wilt maken. Wat zijn je drijfveren? Aan welk beroep denk je? Onderzoek wat het beroep inhoudt. Loop eventueel een dagje mee met iemand die het beroep uitoefent.
2. Evalueer je loopbaan
Een relevante vraag bij het overwegen van het maken van een carrière switch is de vraag ‘wat wil je worden?’. Deze vraag klinkt gek, omdat het beter past bij mensen die nog jong zijn en een opleiding moeten volgen, maar dat is niet helemaal waar. Iedereen die zich oriënteert kan deze vraag gerust stellen. Het is belangrijk om je loopbaan geregeld te evalueren.
3. Laat je coachen door een psycholoog of een loopbaancoach
Je hoeft het niet alleen te doen. Professionele coaches helpen je graag bij je zoektocht. Een psycholoog of juist een loopbaancoach is een goede manier van hulp bij je vragen rondom maken van een carrière switch. Je kunt veel baat hebben bij loopbaancoaching doordat de coach gespecialiseerd is in dit soort vraagstukken. De loopbaancoach zal je leren reflecteren op waar je tegenaan loopt en je inzichten laten verkrijgen wat je precies wilt en hoe je dat waar kunt maken.
4. Opnieuw studeren?
Bij een carrière switch kun je te maken krijgen met een nieuwe baan binnen een nieuwe sector wat vraagt dat je opnieuw de schoolbaken in gaat. Zie het als een nieuwe uitdaging en alvast een oriëntatie op het werkveld waarin je gaat werken.
5. Zet je netwerk in
Misschien zijn er mensen je voor in je netwerk? Ga na of er mensen zijn in jouw netwerk die een carrière switch hebben gemaakt of net zoals jij het overwegen. Je kunt veel leren van de ander.
6. Je leeftijd positief zien
Hoe lastig het ook is om op een latere leeftijd een carrière switch te maken, waar een wil is is een weg. Laat je niet overhalen door anderen. Ga na wat jij wilt. Zie je leeftijd als iets positiefs. Je hebt, als het goed is, een hoop ervaring opgedaan! Naast je kennis heb je veel mensenkennis en ben je zelfverzekerder.

Carrière switch op latere leeftijd
Het maken van een carrière switch op een latere leeftijd kan moeilijker aanvoelen. Echter zijn er velen jou voor. Wanneer het gevoel begint te komen en de gedachte in jouw hoofd begint te malen is de keus zo goed als gemaakt. Laat alle tegenargumenten liggen. Hieronder lees je 3 redenen om die carrière switch juist te maken. Ja, juist bij latere leeftijd!
1. Je kent jezelf veel en veel beter als toen je jonger was
Je hebt de nodige kennis en ervaring om te weten wat echt bij je past en waar je kwaliteiten liggen. Je kent jezelf ook op persoonlijk vlak veel beter dan toen je net afstudeerde. De meeste keuzes moest je op jonge leeftijd maken, denk aan je studierichting. Misschien past die keuze nu na zoveel jaren niet meer bij je? Of was het altijd al een verkeerde keuze?
2. Wie niet waagt, wie niet wint!
Laten we zeggen dat de carrière switch niet de juiste keuze is? Dat kan. Het is in ieder geval de moeite waard geweest om het gevoel en de gedachten over een carrière switch af te sluiten. Echter is het verlies in de meeste gevallen niet groot. Vooral in een branche waar een tekort is, zal je meteen weer aan het werk kunnen. Al is dat niet het geval, je kunt in de meeste gevallen weer aan het werk.
3. Het voorkomt een burn-out
De meeste mensen die een carrière switch overwegen vinden hun huidige werk niet meer uitdagend of is de werkdruk te hoog. Verveling op je werk kan op den duur tegenzin voor je werk creëren. Wanneer je hoge werkdruk ervaart kan je last van burn-out krijgen. Zonde om het zover te laten komen.