5 tips bij een carrièreswitch op latere leeftijd

Een carrièreswitch op latere leeftijd is niet zo gek. In veel gevallen kan het zelfs heel goed uitpakken. Echter is het belangrijk om niet een gehaaste keuze te maken. Een loopbaancoach kan erg nuttig zijn wanneer je overweegt om zo een switch te maken. Een aantal tips om je op weg te helpen vind je hieronder:

 1. Geef het tijd
  Neem geen overhaaste beslissingen. Ga na of het om het maken van een carrièreswitch gaat of juist een andere functie bij je werkgever. Ga na waarom je een switch wilt maken. Wat zijn je drijfveren? Aan welk beroep denk je? Onderzoek wat het beroep inhoudt. Loop eventueel een dagje mee met iemand die dat beroep uitoefent.
 2. Laat je coachen door een psycholoog of een loopbaancoach
  Je hoeft het niet alleen te doen. Professionele coaches helpen je graag bij je zoektocht. Een psycholoog of juist een loopbaancoach is een goede hulp bij al je vragen rondom het maken van een carrièreswitch. Je kunt veel baat hebben bij loopbaancoaching doordat de coach gespecialiseerd is in dit soort vraagstukken. De loopbaancoach zal je leren reflecteren op waar je tegenaan kan lopen en je inzichten laten verkrijgen wat je precies wilt en hoe je dat waar kunt maken.
 3. Opnieuw studeren?
  Bij een carrièreswitch kun je te maken krijgen met een nieuwe baan binnen een nieuwe sector wat vraagt dat je opnieuw de schoolbanken in gaat. Zie het als een nieuwe uitdaging en alvast een oriëntatie op het werkveld waarin je gaat werken.
 4. Zet je netwerk in
  Misschien zijn er mensen je voor in je netwerk? Ga na of er mensen zijn in jouw netwerk die een carrièreswitch hebben gemaakt of net zoals jij het overwegen. Je kunt veel leren van de ander.
 5. Je leeftijd als iets positiefs zien
  Hoe lastig het ook is om op een latere leeftijd een carrièreswitch te maken, waar een wil is is een weg. Laat je niet overhalen door anderen die zeggen dat het onbegonnen werk is. Ga na wat jij wilt. Zie je leeftijd als iets positiefs. Je hebt, als het goed is, een hoop ervaring opgedaan! Naast je kennis heb je veel mensenkennis en ben je zelfverzekerder.

Wil je weten of loopbaancoaching iets voor jou is? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes bij loopbaancoaches in jouw regio op. Leg het aanbod naast elkaar, maak een eerste kennismakingsgesprek en bekijk welke coach het beste bij je past.