Loopbaancoaching voor herintreders

Een langere tijd niet gewerkt? Je was ziek of koos voor iets anders dan werken? Misschien heb je een langere tijd geen passend werk kunnen vinden? Of heb je werk gedaan wat je niet echt leuk vond? Je bent een herintreder in de arbeidsmarkt en wilt weten hoe je dat het beste kan aanpakken. Een loopbaancoach helpt je daar graag bij.

Opnieuw starten

Welkom terug! Wat de reden ook is het is fijn dat je terug wilt of kunt komen op de arbeidsmarkt. Het is vast erg spannend en vooral uitzoeken hoe je dat het beste kunt aanpakken. Je weet misschien al wat je wilt gaan doen, maar weet niet waar je het wil gaan doen. Tijdens dit zoektocht kan een loopbaancoach erg waardevol zijn.

Waar te beginnen?

Bij jou! Inderdaad we beginnen bij jou. Jij bent een langere tijd uitgestapt en dat verdient even de aandacht. Wat deed het met je? Hoe vind je het dat het weer zover is? Wat wil je nou eigenlijk echt gaan doen? Al deze vragen of wel meer kunt u bespreken met de loopbaancoach om het overzicht te krijgen. Werken aan je zelfvertrouwen staat in zo’n geval op  nummer 1. De rest volgt vanzelf. De loopbaancoach staat je deskundig bij je stappen en helpt bij het stellen van gewenste doelen.

Ik begin en hoe nu verder?

Een nieuw begin vraagt veel energie en tijd. Dat is te begrijpen. Daarom is een loopbaancoach er soms voor de langere termijn. Jij bepaalt wanneer je alleen verder kunt. Je kunt tot die tijd rekenen op de deskundige coaching van je loopbaancoach en samen wekelijks of tweewekelijks terugkomen op de resultaten van je gewenste doelen. Stapje bij stapje ga je vooruit. Jij bepaalt hoe groot die stappen mogen zijn.

Wat betekent een loopbaancoach voor herintreders?

Een loopbaancoach kan heel veel betekenen voor jou als herintreder. Vergeet niet dat iedereen kan begrijpen dat het herintreden op de arbeidsmarkt niet makkelijk is. Een goede coaching daarbij door een loopbaancoach kan het herintreden versoepelen. U kunt met meer zelfvertrouwen starten en u sneller op uw gemak voelen als dat u dat helemaal zelf zou moeten doen.

Hoe vind je als herintreder een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als herintreder heb je baat bij een goede loopbaancoach. Je hebt een deskundige nodig om het herintreden zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarom staan er hieronder belangrijke eisen waar je op kunt letten bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een goede loopbaancoach voor herintreders voldoet aan de volgende eisen:

  • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
  • luistert vooral en praat zo min mogelijk
  • velt geen oordeel over jou en je verhaal
  • is empathisch
  • is positief
  • is stimulerend om je tot actie te krijgen
  • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst? Een loopbaancoach die een opleiding heeft afgerond mag je een professional noemen.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als 50 plusser, is het verstandig om gecoacht te worden door een senior loopbaancoach. Een senior loopbaancoach heeft tot wel 10 jaar werkervaring in loopbaancoaching.

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Velt geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

In het geval van herintreden na ziekte is de kans groot dat de loopbaancoaching door jouw werkgever vergoed wordt. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.