Loopbaancoaching voor starters

Ben je een starter en opzoek naar de juiste aansturing in je werk? Loopbaancoaching kan je daarbij helpen. Als starter wordt je overweldigd met zoveel nieuwe indrukken en sluit je aan bij een bestaand team. Dat vraagt veel van je en de vraag blijft, hoe ga je daarmee om?

Je eerste baan

De tijd is aangebroken en jij mag aan de slag bij een werkgever. Je hebt er zin in! De meeste organisaties kennen een inwerkperiode waarin je door een collega gecoacht wordt. Deze collega is aangewezen door de organisatie om je te ondersteunen waar nodig. De coaching is dus gericht op het leren van het werk zelf en niet om jouw eigen leerproces. Wanneer je je leerproces voorop wilt stellen, wat volkomen logisch is, kun je een loopbaancoach inschakelen.

Wat betekent een loopbaancoach voor starters?

De loopbaancoach is jouw persoonlijk aanspreekpunt. Je bent starter en bent benieuwt naar hoe je het werk het beste kunt aanpakken. Misschien vraag je je af waar je sterke en zwakke punten liggen en wilt leren deze bewust in te zetten. Gaat het om persoonlijke en/of professionele groei? Dan heb je baat bij de loopbaancoach die je middels gesprekken stimuleert om het beste uit jezelf te halen als starter.

Hoe vind je als starter een goede loopbaancoach?

Het is lastig om een goede loopbaancoach te vinden als starter. Daarom is het belangrijk om op bepaalde punten te letten. Waar kun je op letten bij het zoeken van een goede loopbaancoach?

Een goede loopbaancoach voor starters voldoet aan de volgende eisen;

  • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
  • luistert vooral en praat zo min mogelijk
  • velt geen oordeel over jou en je verhaal
  • is empathisch
  • is positief
  • is stimulerend om u tot actie te krijgen
  • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst?

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Zoals hierboven is beschreven is het geen beschermd beroep, dus iedereen kan het zijn. Wanneer je gaat voor een loopbaancoach die een geschikte vooropleiding heeft kun je erop rekenen dat een ervaren loopbaancoach is. Iemand met het juiste papier kan aan de slag bij een organisatie voor loopbaancoaching waarmee de loopbaancoach dagelijks mensen coacht bij hun loopbaan. Dat zit toch wel goed?

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Velt geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Loopbaancoaching voor starters, heeft het zin?

Als je ambitieus bent en graag je eigen grenzen verlegt of je werk (niet) meer goed voelt dan kun je veel baat hebben bij loopbaancoaching. Zie een loopbaancoaching als een manier om verder te kunnen. Je krijgt het nodige inzicht en stimulans om de stap(pen) te zetten op je werk.

Het heeft zeker zin en is de moeite waard om eens te zitten met een loopbaancoach.

Betaalt mijn werkgever de kosten?

Als je door je werkgever verwezen bent naar een loopbaancoach, dan kun je erop rekenen dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit vooraf. De werkgever reserveert een deel voor de scholing van zijn werknemer. Uit dat potje zou je loopbaantraject betaalt kunnen worden.

Ga je als particulier zelf naar een loopbaancoach, dan wordt het in de meeste gevallen niet vergoed door je werkgever. Als het bedoelt is om je verder te ontwikkelen, dan kun je rekenen op het zelf betalen van de kosten. Het kost je dan even wat, maar vergeet niet dat het je op de lange termijn ook wat oplevert.