Loopbaancoaching voor IT-specialisten

Als IT specialist wordt er veel van je gevraagd. Je bent letterlijk niet te missen binnen het bedrijfsleven anno vandaag! Je hebt veel verantwoordelijkheid. Je moet analytisch zijn en je werk zeer accuraat uitvoeren. Kortom, er wordt veel van je gevraagd. Dit kan stress opleveren.

Stress

Het vakgebied waarin je werkt kan stressvol zijn. De deadlines die je moet halen of alle verantwoordelijkheid die bij je ligt. De communicatie die goed moet verlopen met collega’s en ook nog eens de klanten. Het werk kan je stress doen ervaren en misschien ervaar je de eerste tekenen van burn-out.

Doorgroeimogelijkheden

Innovatie staat voorop bij het IT vak en dat vraagt ook wat van jou. De laatste ontwikkelingen bijhouden binnen je vak en je verder ontwikkelen kan een terechte behoefte zijn. Misschien is het een behoefte vanuit de werkgever. Hoe dan ook, jij wilt doorleren en je persoonlijke en professionele kwaliteiten benutten. De loopbaancoach coacht jou bij dit traject.

Wat betekent een loopbaancoach voor IT Specialisten?

Je vraagt je misschien af wat een loopbaancoach voor jou als IT specialist kan betekenen. Dat is een terechte vraag. De loopbaancoach kan je helpen bij het vinden van de balans binnen je werk. Met name de combinatie van de technische kant en de communicatie.

Je loopt tegen werkdruk of je wilt weten hoe je met bepaalde (werk)situaties kunt omgaan? Je voelt je ondergewaardeerd of niet voldoende uitgedaagd? Wat de reden ook is, een loopbaancoach is een deskundige die middels in gesprek te gaan achterhaalt hoe hij jouw werkplezier weer op peil kan krijgen. Uiteraard samen met jou!

Hoe vind je als IT specialist een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als IT specialist is het te begrijpen dat je een goede loopbaancoach nodig hebt. Een loopbaancoach die het IT vak kent en weet waar jij het over hebt. Een loopbaancoach die je vakgericht en deskundig coacht.  Hieronder vind je een aantal eisen waar je aan kunt denken bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor IT specialisten:

  • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
  • luistert vooral en praat zo min mogelijk
  • velt geen oordeel over jou en je verhaal
  • is empathisch
  • is positief
  • is stimulerend om u tot actie te krijgen
  • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst? Een loopbaancoach die een opleiding heeft afgerond mag je een professional noemen.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als IT specialist, is het verstandig om gecoacht te worden door een senior loopbaancoach. Een senior loopbaancoach heeft tot wel 10 jaar werkervaring in loopbaancoaching. Daarnaast kan je van zo’n loopbaancoach kennis van jouw IT vakgebied verwachten.

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Velt geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.