Loopbaancoaching voor christenen

Loop je binnen je werk ergens tegenaan? Vind je dat je werk je onvoldoende uitdaagt? Overweeg je om een carrière switch te maken? Voor deze vragen kun je terecht bij een loopbaancoach. Je kunt de behoefte hebben om gecoacht te worden vanuit het christelijk geloof. Dat kan.

Loopbaancoaching iets voor jou?

Als christen kun je baat hebben bij een loopbaancoach. Een loopbaancoach kijkt samen met jou naar waar je tegenaan loopt of wat je (nog) wilt bereiken. De vraag is voor iedereen anders en daarom is geen vraag raar om erover in gesprek te gaan met een loopbaancoach. Het uitgangspunt is meer plezier in je werk ervaren door stil te staan wat God en Jezus hierbij voor jou kunnen betekenen.

Christen zijn op je werk, hoe doe je dat?

Tegenwoordig is het niet overal vanzelfsprekend om vanuit je geloofsovertuiging te handelen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met bepaalde aspecten van je christelijk geloof? Is er ruimte voor gesprek of voel je onvoldoende ruimte om je geloofsovertuiging na te leven? De loopbaancoach kan met jou deze vragen nalopen en kijken naar wat werkt voor jou en het bedrijf waar jij werkt. Het doel is meer plezier in je werk door authentiek te blijven als persoon en als christen.

Voor jezelf beginnen

Een grote stap wat veel voorbereiding vraagt. Soms weet je niet waar je moet beginnen. Je hebt het plan, maar durft niet? Hoe dan ook je wilt een nieuwe uitdaging aangaan. Een loopbaancoach kan waardevol zijn bij deze stap, omdat de loopbaancoach aandachtig luistert naar jouw ideeën.

In het gesprek stelt de loopbaancoach de nodige vragen om jouw plan voor jou helder te maken. Niet alleen dat! De loopbaancoach helpt je met het ordenen en de realiteit niet uit het oog te verliezen. Opgaan in je plannen is begrijpelijk, maar is het allemaal wel haalbaar? De loopbaancoach houdt jou scherp.

Je wilt meer!

Je wilt meer uit je werk halen. Je bent van plan om door te groeien binnen je werk of wilt een nieuwe carrière verkennen. Je loopbaanontwikkeling stimuleren en je op weg helpen zijn de taken van de loopbaancoach. Samen met jou kijkt de loopbaancoach naar de beste mogelijkheden voor jou. Jij wilt meer en daar moet je voor gaan!

Waar te beginnen?

Het is belangrijk om in te zien dat je verandering wil brengen in je werk. Je wilt vooruit. De loopbaancoach helpt je met deze stap. Het is soms lastig om de juiste keuze te maken of te moeten beslissen. In gesprek met de loopbaancoach krijg je steeds meer helderheid in waar je kunt beginnen. Wat het beste voor jou werkt, weet alleen jij. De loopbaancoach helpt antwoorden voor jouw vragen te vinden.

3 redenen voor christenen om naar een loopbaancoach te gaan

Herken je je in één of meerdere van de onderstaande punten? Dan kan jij baat hebben bij loopbaancoaching.

Ben je benieuwd naar;

 • je loopbaan verkennen
 • je loopbaan versterken
 • een nieuwe weg in slaan binnen je loopbaan

Loopbaancoaching draait om het verkennen, versterken of het oriënteren op een nieuwe baan. Je kunt je afvragen of je meer uit je werk kunt halen of dat je een nieuwe functie wel interessant vindt. Misschien wil je heel wat anders doen tot je pensioen. Hoe dan ook een loopbaancoach denkt graag met je mee.

3 vragen binnen loopbaancoaching

De loopbaancoach is er voor jou om je op weg te helpen door middel van 3 vragen na te gaan, namelijk;

 1. Wie ben ik?
 2. Wat kan ik?
 3. Wat wil ik?

Vergroot je zelfkennis

De loopbaancoach begeleidt je bij het persoonlijk en professioneel ontwikkelen binnen je werk. Het stilstaan bij jouw eigen loopbaan is mogelijkheid tot zelfkennis vergroten. Zelfkennis helpt je op weg binnen je loopbaan om de juiste balans te binnen in werk en privé. Teven helpt het je om obstakels te overzien en deze aan te pakken.

Wat wil jij bereiken?

De loopbaancoach luistert aandachtig naar jouw verhaal. Het gaat erom wat jij wil bespreken. Je hoeft het niet eens concreet te hebben. Het gaat erom dat jij een stapje verder wilt komen in je loopbaanontwikkeling.

Het kan te maken hebben met het vastlopen op het werk of juist doorgroeien naar een nieuwe functie. Loopbaancoaching is gericht op jou. Het gaat om jou op weg te helpen om verder te groeien in je werk, het werk aangenamer te laten voelen of om te leren gaan met werkdruk.

Professionele ontwikkeling

Ontdekken wat je sterke en zwakke kanten zijn kan je helpen om daar bewuster mee om te gaan. Daarnaast sta je stil bij je drijfveren. Waarom heb je voor dit werk gekozen? Voel je je nog op je plek binnen dit werk, functie en organisatie? Vind je dat je meer kan? Wil je liever een ander functie of voor jezelf beginnen? Al deze vragen beantwoord je middels een gesprek met de loopbaancoach. De loopbaancoach helpt je bij het herstructureren van je antwoorden.

Het gaat om jou

Het gaat niet alleen om een functie. Het ligt dieper. Beoordeel bijvoorbeeld even je kwaliteiten. Wat zijn je kwaliteiten? Komen ze voldoende tot hun recht? Misschien wil je weten hoe je een bepaalde kwaliteit beter kunt ontwikkelen. Al deze vragen kun je stellen binnen je loopbaantraject aan je loopbaancoach.

Je vraag is nog niet concreet

Het kan ook zo zijn dat je vraag nog niet concreet is. Je wilt graag dat er een spiegel voor je gehouden wordt zodat jij tot zelfreflectie kunt komen. Dat je opnieuw je sterke en zwakke kanten bestudeerd of je drijfveren na gaat. Ook hier gaat loopbaancoaching over.

Werkdruk

Het werkdruk kan op de lange termijn vervelende gevolgen hebben. Laat de werkdruk het plezier in je werk niet verpesten! Leer omgaan met werkdruk. Leer hoe je je werk en privé kunt scheiden. Leer hoe je meer voldoening uit je werk kunt halen zonder je al te veel druk om maakt. Het gaat om de omgang met werkdruk, want de werkdruk kunnen we niet verminderen. We kunnen jouw kijk op de werkdruk veranderen waarmee je werkdruk anders zal ervaren.

Carrière switch

Wil je je soms oriënteren op een carrière switch? Misschien verlang je naar een ander functie binnen je huidige organisatie? De aanpak van zo’n stap vergt veel tijd en energie. Binnen de creatieve sector kun je er ook voor kiezen om voor jezelf te gaan beginnen. Wat voor switch je ook wil maken, de loopbaancoach helpt je graag. Denkt met je mee en laat je inzien wat er mogelijk is en wat niet. En het belangrijkste; waar te beginnen!

Wat betekent een loopbaancoach voor een christen?

Het doel van loopbaancoaching is in beweging komen. Als particulier kun je baat hebben bij loopbaancoaching, omdat je loopbaanontwikkeling een proces is wat tot je pensioen door gaat. Investeren in die ontwikkeling kan je leven veranderen. Je zou toch ook meer plezier in je werk willen ervaren? Met plezier naar je werk en daarbij je christelijk geloof mag uitdragen.

Jezelf ontwikkelen

De loopbaancoach luistert aandachtig naar je verhaal. Het verhaal is voornamelijk werk gerelateerd. Echter voer jij een beroep uit als mens. De ontwikkeling verloopt dus ook persoonlijk. Je zelfkennis vergroten is daar een voorbeeld van. In gesprek met de loopbaancoach leer je jezelf door en door kennen en krijg je een helder beeld over hoe jij reageert op situaties.

Meer werkplezier ervaren

De loopbaancoach coacht jou op het vergroten van zelfkennis, het achterhalen van je drijfveren en bewust worden over je gedrag m.b.t. werk. Je bepaalt zelf waar je het over wilt hebben. Ieder loopbaanvraagstuk is uniek en wordt zorgvuldig besproken. Het doel is je persoonlijk en professioneel ontwikkelen om nog beter in je werk te zijn, maar ook om op je werk meer plezier te ervaren.

Leer jezelf beter kennen

De loopbaancoach luistert aandachtig naar jou. Soms helpt dat alleen al. De loopbaancoach stuurt het gesprek aan zodat jij inzichten krijgt. Als Christen kun je behoefte hebben aan een persoonlijker aanpak waarbij je wilt spreken vanuit je geloof. De loopbaancoach staat open voor jouw geloofsovertuiging en kan je helpen bij het vinden van antwoorden op je vragen vanuit het Christelijk geloof.

Het christelijk geloof is een onderdeel van jou. Daarom is het belangrijk om jou ook te benaderen vanuit je geloofsovertuiging.

Zoals een vers uit de Bijbel luidt;

Prediker 3:22 Daarom, zo heb ik vastgesteld, is het maar het beste voor een mens dat hij vreugde put uit alles wat hij onderneemt. Dat is wat hem is toebedeeld…

Het gaat om jezelf ontwikkelen als mens en als werknemer. Om met veel meer overtuiging en passie je werk uit te voeren en daarbij meer voldoening te halen uit je werk.

Hoe vind je als christen een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als christen wil je gehoord en gecoacht worden door een loopbaancoach die christen is of open staat om vanuit het christelijk oogpunt naar jouw loopbaanontwikkeling te kijken.  Een goede loopbaancoach vinden, kan veel tijd kosten. Daarom hebben wij voor jou een aantal belangrijke punten opgesomd om je zoektocht te vergemakkelijken.

Kies voor een loopbaancoach met de nodige opleiding en ervaring om op deskundige wijze geholpen te worden. Hieronder een opsomming waar je op kunt letten bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor jou als christen;

 • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
 • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
 • luistert vooral en praat zo min mogelijk
 • velt geen oordeel over jou en je verhaal
 • is empathisch
 • is positief
 • is stimulerend om je tot actie te krijgen
 • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst? Een loopbaancoach die een opleiding heeft afgerond mag je een professional noemen.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als gelovige is de keuze aan jou. Indien je veel werkervaring hebt en je loopbaanvraag te complex is raden we je aan om voor een ervaren loopbaancoach te gaan, dus een senior loopbaancoach.

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Velt geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.