Effectiviteit van loopbaancoaching

Loopbaancoaching wordt steeds meer ingezet. Het is begrijpelijk als je denkt dat het iets voor ambitieuze mensen is. Dat was het waarschijnlijk in eerste instantie ook. Echter is loopbaancoaching tegenwoordig voor iedereen bedoeld. Iedereen die werkt kan baat hebben bij loopbaancoaching, dus jij ook.

Is loopbaancoaching effectief?

Uiteraard blijft de vraag herhaaldelijk terugkomen of loopbaancoaching degelijk zin heeft? oftewel, is het wel effectief? De laatste onderzoeken wijzen uit loopbaancoaching effectief is wanneer de volgende onderdelen aanwezig zijn:

  1. De inzet van de cliënt
  2. De relatie van de cliënt met de loopbaancoach

1.De inzet van de cliënt

Klinkt eigenlijk wel logisch, toch? Het loopbaantraject gaat om inzicht verkrijgen in problemen/ obstakels waar jij als werknemer tegenaan loopt. Je leert als het waren de patronen herkennen en doorbreken.

Dat maakt dus dat er verandering moet optreden. Die verandering moet uit jou als cliënt komen, anders is het loopbaantraject niets meer dan een sessie kletsen over je werk.

2. De relatie van de cliënt met de loopbaancoach 

Luisteren en aan de slag gaan is een proces. De relatie die jij opbouwt met je loopbaancoach is essentieel om jou tot actie te kunnen krijgen. Veilig gevoel om je verhaal openlijk te delen is belangrijk om tot diepgaande gesprekken te komen. Daarnaast is aanmoediging door je loopbaancoach belangrijk om gemotiveerd aan de slag te gaan.