4 redenen voor professionele hulp bij studiekeuze

Het kiezen van een opleiding is lastig, vooral als je nog vrij jong bent. Maar ook als je ouder bent en geschoold of ongeschoold werk hebt verricht. 'Wat wil ik worden?' is een lastige vraag als je er 10 dingen op kunt antwoorden. Voor sommigen is het maken van een goede studiekeuze een lastige taak.

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je kunt professioneel hulp krijgen bij het maken van een juiste studiekeuze. Een loopbaancoach helpt je graag op weg!

Waarom kiezen voor een loopbaancoach bij je studiekeuze?

Er zijn natuurlijk veel redenen om te kiezen voor professioneel hulp bij het maken van een goede studiekeuze. Maar de volgende 4 zijn toch wel de belangrijkste:

 1. de coach laat je eerst ontdekken wat je wilt
 2. de coach motiveert en stimuleert je om tot actie te komen
 3. de coach luistert aandachtig naar jou
 4. de coach laat jouw zelfkennis groeien

Werkwijze bij bepalen studie

startersEen loopbaancoach kijkt samen met jou naar je interesses en helpt jou bij het maken van de meest logische studie- en/of werkkeuze. Als je al geruime werkervaring hebt en je op zoek bent naar een geschikte baan is het belangrijk om niet te veel tijd te verliezen bij het maken van zo een keuze. Met een loopbaancoach in de arm kun je snel stappen maken en profiteren van de ervaring van zo een coach.

Hieronder vind je in een notendop het studiekeuzeproces. Het kent 3 stappen, namelijk:

 1. Zelfkennis
  Drie vragen die centraal staan bij zelfkennis zijn: 1) Wie ben ik?, 2) Wat wil ik? en 3) Wat kan ik? Het draait om het hebben van een goed beeld van jezelf. Iemand die zichzelf niet kent kan geen goede studiekeuze maken is het idee.
 2. Studiekennis
  Het gaat bij studiekennis om informatie en ervaringen verzamelen. Je gebruikt je zelfkennis om je studiekennis te vergroten. Je weet wat jij kunt en wilt en verdiept je in passende opleidingen.
 3. Studiekeuze
  Bij deze stap gaat het om het bundelen van stap 1 en 2. Met goede zelfkennis en nodige studiekennis weet je wat je het beste kan en wat je leuk vindt. Je weet de juiste opleidingen te koppelen aan jezelf en maakt een goede keuze. Het gaat dus om de knoop doorhakken en een studie uitkiezen.

Wil je weten of loopbaancoaching iets voor jou is? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes bij loopbaancoaches in jouw regio op. Leg het aanbod naast elkaar, maak een eerste kennismakingsgesprek en bekijk welke coach het beste bij je past.