4 redenen voor professionele hulp bij studiekeuze

Het kiezen van een opleiding is lastig. Vooral als je nog vrij jong bent. Ook als je ouder bent en geschoold of ongeschoold werk hebt verricht. De belangrijke vraag ‘wat wil ik worden?’. Een lastige vraag als je er 10 dingen op kunt antwoorden. Voor sommigen is het maken van een goede studiekeuze een lastige taak. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je kunt professioneel hulp krijgen bij het maken van een juiste studiekeuze.

Een loopbaancoach kijkt samen met jou naar je interesses en helpt jou bij het maken van de beste studie en-/of werk keuze. Als je al geruime werkervaring hebt en je opzoek bent naar een geschikte baan is het belangrijk om niet teveel tijd te verliezen aan het maken van een studie en-/of werk keuze.
Hieronder vind je in notendop het studiekeuze proces. Het proces kent 3 stappen.

• Stap 1; zelfkennis
• Stap 2; studiekennis
• Stap 3; studiekeuze

1. Zelfkennis
Drie vragen die centraal staan bij zelfkennis is; Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Het draait om een goed inzicht in jezelf. Iemand die zichzelf niet kent kan zich geen goede studiekeuze maken.

2. Studiekennis
Het gaat bij studiekennis om informatie en ervaringen verzamelen. Je gebruikt je zelfkennis om je studiekennis te vergroten. Je weet wat jij kunt en wilt en verdiept je in bijpassende opleidingen.
3. Studiekeuze
Bij deze stap gaat het om het bundelen van stap 1 en 2. Met goede zelfkennis en nodige studiekennis weet jij wat jij het beste kan en wat jij leuk vindt. Je weet de juiste opleidingen te koppelen aan jezelf en maakt een juiste keuze. Het gaat dus om de knoop doorhakken en één studie uitkiezen.