Loopbaancoaching aftrekbaar bij de belasting?

Wie de kosten van loopbaancoaching betaalt is afhankelijk van je functie. De regels zijn voor particulieren anders dan voor zzp'ers aangaande de mogelijkheid om de kosten (gedeeltelijk) als aftrekposten op te geven of niet. Hieronder lees je wie voor de kosten opdraait.

Wie betaalt de kosten als je particulier bent?

In sommige gevallen zijn de kosten aftrekbaar bij je jaarlijkse inkomstenbelasting. Echter stelt de Belastingdienst daar harde eisen aan zoals dat de coaching geheel bedoelt moet zijn voor je loopbaan of beroep. Voor je hobby een coaching volgen kun je wel op eigen kosten doen, maar is niet aftrekbaar bij de belasting.

Loopbaancoaching is er om je op weg te helpen, om je aan een (nieuwe) baan te helpen of in je huidige werk verder te ontwikkelen. Even op een rij (voor particulieren):

  • Het moet over je loopbaan of beroep gaan
  • De kosten moeten jou of jouw partner drukken. Indien een ander, bijvoorbeeld je werkgever de kosten betaald, dan heb je geen recht op aftrek
  • De drempel is €250. De kosten boven de €250 zijn aftrekbaar
  • Het maximale bedrag waar je dit jaar voor in aanmerking komt is €15.000
  • Het leertraject dat je volgt is onder begeleiding en toezicht van een bevoegde leraar of coach

Mijn werkgever betaalt de kosten

Doordat je werkgever de kosten betaalt drukt dat niet door naar jou als werknemer. Dat betekent dus dat je geen recht hebt op belastingteruggaaf.

Wie betaalt als je zzp'er bent?

De gemaakte studiekosten zijn voor ondernemers gewoon aftrekbaar als bedrijfskosten van de onderneming. Voor de ondernemer geldt geen drempelbedrag of maximum. Let er wel op dat ook hier de regel geldt dat de coaching gelinkt is aan het werk dat je uitvoert of uitoefent (of wilt gaan uitoefenen).

Lees verder op de website van de Belastingdienst.

Wil je weten of loopbaancoaching iets voor jou is? Bekijk dan 30+ redenen om naar een jobcoach te gaan of vraag direct gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij loopbaancoaches in jouw regio. Leg het aanbod naast elkaar, maak een eerste kennismakingsgesprek en bekijk welke coach het beste bij je past.