Loopbaancoaching aftrekbaar bij belasting?

Wie betaalt de kosten van loopbaancoaching? Wie de kosten van loopbaancoaching betaalt is afhankelijk van je functie. De regels zijn voor particulieren anders dan voor zzp’s. Hieronder lees je meer over wie voor de kosten opdraait.

Wie betaalt de kosten als je particulier bent?

Een vraag die vast bij je opkomt is wellicht wel ‘Wie betaalt de kosten van de loopbaancoach?’. In sommige gevallen zijn de kosten aftrekbaar bij je jaarlijkse inkomstenbelasting. Echter stelt de regering daar harde eisen aan zoals dat de coaching geheel bedoelt moet zijn voor je loopbaan of beroep. Voor hobby een coaching volgen kun je wel op eigen kosten doen, maar is niet aftrekbaar bij de belasting.

De loopbaancoaching is je om op weg te helpen om aan een (nieuwe) baan te komen of in je huidige werk je verder te ontwikkelen.

Even op een rij:

  • Het moet over je loopbaan of beroep gaan.
  • De kosten moeten jou of jouw partner drukken. Indien een ander, bijvoorbeeld je werkgever de kosten betaald, dan heb je geen recht op aftrek.
  • De drempel is 250 euro. De kosten boven de 250 euro zijn aftrekbaar.
  • Het maximale bedrag dat in 2019 waar je in aanmerking komt is € 15.000
  • Het leertraject dat u volgt is onder begeleiding en toezicht van een bevoegde (leraar/coach).

Aftrek studiekosten in 2019

Aftrek studiekosten 2019 verdwijnt nog niet, is doorgeschoven naar 2020. Het kabinetsvoornemen van Rutte 2 om dat per 1 januari 2019 de aftrekpost studiekosten en scholingsuitgaven af te schaffen is eerst doorgeschoven naar 2019 en met de Miljoenennota 2019 (Prinsjesdag 2019) naar het jaar 2020.

Conclusie aftrek studiekosten 2017, 2019 en 2019

Het jaar 2019 lijkt het laatste jaar te worden dat de aftrekpost voor je studiekosten en scholingsuitgaven nog bestaat. In 2020 is deze fiscale regeling er waarschijnlijk niet meer. Iedereen die meent recht te hebben op een belastingteruggave, doet er goed aan om de mogelijkheden van deze studieaftrek te bekijken en als u in 2020 een studie wilt volgen, kunt u dat waarschijnlijk beter in 2019 te gaan doen en dus de studie naar voren halen, met belastingaftrek wel te verstaan.

Gevonden op: https://financieel.infonu.nl/belasting/175635-aftrek-studiekosten-2018-en-2018-en-scholingsuitgaven.html

Check altijd voorafgaand bij de belastingdienst of bij je boekhouder in hoeverre de kosten aftrekbaar zijn.

Wie betaalt als je zzp’er bent?

Als zzp’er kun je rekenen op terugvraag van studiekosten. De BTW kun je volledig terugvragen en de overige kosten 80%. De reis- en verblijfskosten mag je volledig opvoeren als kosten. Let wel op dat ook hier de regel geldt dat de coaching gelinkt is aan het werk dat je uitvoert of uitoefent.

Mijn werkgever betaalt de kosten

Doordat je werkgever de kosten betaalt drukt dat niet door naar jou als werknemer. Dat betekent dat je geen recht hebt belastingteruggaaf.

Wie betaalt de kosten als je ondernemer bent?

De gemaakte studiekosten zijn voor ondernemers in 2019 gewoon nog aftrekbaar als bedrijfskosten van de onderneming. Voor de ondernemer geldt geen drempelbedrag of maximum.

Gevonden op: https://www.baa.nl/scholingsaftrek-verdwijnt-in-2019/