Loopbaancoaching voor managers

Wie anders dan een manager moet een aardige zelfkennis opgebouwd hebben? Er wordt veel verwacht waaronder het belangrijkste, een team managen. Dat betekent soms tientallen verschillende mensen met verschillende karakters managen.

Beginnende manager

coachAls beginnende manager kan er veel op je afkomen. De functie van manager kan overweldigend aanvoelen en dat vraagt lef. Dat heb je in huis, anders kreeg je deze functie niet en nog belangrijker, anders zou je deze functie niet eens willen.

Hoe ga je je nieuwe functie aanpakken? Zijn het collega's waar je jarenlang mee hebt gewerkt of start je met een nieuw team dat je helemaal niet kent? Hoe dan ook, er is een uitdaging. Om de aanpak helder te krijgen, in je kracht te komen, werken aan je zelfvertrouwen of je zelfkennis vergroten kun je bij een loopbaancoach terecht.

Manager met ervaring

Ben je een ervaren manager? Merk je dat je aanpak niet werkt en heb je al veel geprobeerd? Voel je stress of werkdruk? Weet je niet zo goed hoe je daarmee het beste kunt omgaan? Heel begrijpelijk, want wat je doet is ook niet niks! Je hebt veel verantwoordelijkheid en waarschijnlijk moet je met je team deadlines halen. Jij als eindverantwoordelijke bent verantwoordelijk voor het proces maar ook het functioneren van het team. Hoe zorg je dat het team efficiënt werkt en deadlines haalt?

De tijden veranderen en de mensen veranderen. We zijn allen in een groei. Soms werkt het ene en soms ook niet. Hoe je je als ervaren manager het beste verder kunt ontwikkelen en wat er te halen valt uit jouw baan kun je bespreken met een loopbaancoach. Jouw loopbaancoach is er om jou op weg te helpen, persoonlijk en professioneel!

Persoonlijke en professionele groei van de manager

Het verder ontwikkelen van je zelfkennis staat voorop. Je sterke en zwakke kanten verder ontdekken en waar mogelijk verder ontwikkelen. Waarom doe je iets zoals je dat doet? Waarom werkt het wel of juist niet? Wat mis je als manager? Wat doe je juist zo goed? Allemaal reflecterende vragen die je op weg helpen om jezelf beter te leren kennen en deze in te zetten in je functie als manager.

Hoe beter jij jezelf leert kennen hoe meer je bewuster handelt. Als manager ben je in een rol met verantwoordelijkheid en moet je je teamleden in beweging krijgen. Het is daarom erg belangrijk om te weten hoe je dat het beste kunt doen zonder dat het jou al te veel moeite kost.

De loopbaancoach neemt samen met jou je professionele ontwikkeling onder de loep en kijkt waar je nog verder in kunt groeien. Dat doet de loopbaancoach middels gespreksvoering. Jij draagt je punten aan en zoekt samen met de loopbaancoach daar antwoord op. Het antwoord is er al, dat zit al in jou! Echter is het soms lastig om bij het antwoord te komen en daarom luistert de loopbaancoach aandachtig om jou te leiden naar dat antwoord. Zie ook de werkwijze van een jobcoach.

Hoe vind je als manager een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om een geschikte loopbaancoach eruit te vissen. Als manager is het te begrijpen dat je een goede loopbaancoach nodig hebt. Een die inzicht heeft in het managersvak en weet waar jij het over hebt. Een loopbaancoach die je vakgericht en deskundig coacht. Hieronder vind je een aantal eisen waar je aan kunt denken bij het vinden van een goede loopbaancoach:

  • hij/zij heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring in het coachen in zijn of haar vakgebied
  • luistert vooral en praat zo min mogelijk
  • velt geen oordeel
  • is empathisch
  • is positief
  • is stimulerend om je tot actie te krijgen
  • beschikt over eigen zelfkennis

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus op zoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier rekenen op een belastingteruggaaf (indien dit geleid heeft naar een nieuwe baan).

Wil je weten of loopbaancoaching iets voor jou is? Dan kun je je oriënteren door gratis en vrijblijvend meerdere offertes van loopbaancoaches uit jouw regio op te vragen. Vergelijk het aanbod en bekijk welke coach het beste bij je past.