Werkwijze

Gespreksvoering coach en coacheeBij loopbaancoaching draait het om een aantal stappen die het mogelijk maken om jouw persoonlijke doelen op het gebied van carrièreontwikkeling te behalen.

Vaak doorloop je deze stappen in een traject van 6 tot 8 coachsessies. Wat deze stappen kunnen zijn leggen we hieronder uit.

Stappenplan

Houd er rekening mee dat coaches verschillende methodes gebruiken. De stappen die je in grote lijnen zult volgen zijn:

  1. Je vindt een geschikte loopbaancoach

    De eerste stap is op zoek gaan naar een geschikte loopbaancoach waar je een goede klik mee hebt. Het oriënteren kan veel tijd in beslag nemen. Wil je dit proces versnellen, dan helpen wij je graag met het vinden van meerdere coaches. Door het aanbod van coaches in jouw regio te vergelijken kun je kijken welke het beste bij je past.

  2. Je bespreekt je loopbaanvraag met je coach

    Nadat je een passende loopbaancoach voor jezelf hebt gevonden is het tijd om je doelen en wensen te achterhalen. Je hoeft niet meteen duidelijk te hebben van hoe je loopbaanvraag eruit komt te zien. Denk hierbij aan: het maken van een carrièreswitch bijv., maar het nog niet duidelijk voor je is in welke sector je nu aan de slag wilt. Dat er enkel een behoefte aan coaching is, kan al een mooi begin zijn van je loopbaanvraag. Weet je wel waarom je precies een loopbaancoach nodig hebt dan ga je meteen aan de slag met het bespreken van je loopbaanvraag.

  3. Je vindt antwoorden op je vragen betreffende je loopbaanvraag

    Het loopbaantraject richt zich op gespreksvoering tussen jou en je loopbaancoach. Jij bent vooral aan het woord en de loopbaancoach stelt tussendoor vragen. Zo stuurt de loopbaancoach je richting de antwoorden op je vragen.

  4. Jullie stellen samen een plan van aanpak op

    Zodra je weet wat er aan de hand is gaan jullie een plan van aanpak opstellen. Dit doe je in goed overleg met de loopbaancoach. Je kunt denken aan het onderzoeken van waar de oorzaken liggen van bepaalde werkgerelateerde belemmeringen. Als duidelijk is waar deze oorzaken liggen kun je ze ook aanpakken namelijk. Deze en andere zaken komen allemaal in je plan van aanpak; uiteindelijk in de vorm van SMART-doelen.

  5. Je werkt aan je loopbaandoelen

    Hoe effectief loopbaancoaching precies is, is vooral afhankelijk van jouw bereidheid tot verandering. Uiteindelijk moet jij aan de slag door te werken aan de doelen zoals opgesteld in het plan van aanpak. De loopbaancoach stimuleert voor optimaal resultaat.

  6. Jullie evalueren tussentijds je loopbaandoelen

    De duur van een loopbaantraject is afhankelijk van de loopbaanvraag en jouw inspanning. Je spreekt met de loopbaancoach af dat je een keer per week of om de week terugkomt om je doelen te evalueren. Ben je al opgeschoten dan kan er meer tijd tussen de afspraken zitten. De meerwaarde van een tussentijdse evaluatie is om het plan aan te passen indien dat nodig is. En wellicht om complimenten te krijgen van je loopbaancoach.

Wil je weten of loopbaancoaching iets voor jou is? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes bij loopbaancoaches in jouw regio op. Leg het aanbod naast elkaar, maak een eerste kennismakingsgesprek en bekijk welke coach het beste bij je past.