Werkwijze loopbaancoaching

Bij loopbaancoaching draait het om een aantal stappen die het mogelijk maken om jouw persoonlijke doelen op het gebied van carrière ontwikkeling te behalen. Vaak doorloop je deze stappen in een traject van 6 tot 8 coachsessies. Wat deze stappen kunnen zijn (houd er rekening mee dat coaches verschillende methodes gebruiken) leggen we hieronder uit.

De stappen:

  1. Je vindt een geschikte loopbaancoach.
  2. Je bespreekt je loopbaanvraag met de loopbaancoach.
  3. Je vindt antwoorden op je vragen binnen je loopbaanontwikkeling.
  4. Je stelt samen met de loopbaancoach een plan van aanpak op.
  5. Je werkt aan je loopbaan doelen.
  6. Je evalueert tussentijds je loopbaandoelen.

1.Je vindt een geschikte jobcoach

De eerste stap is opzoek te gaan naar een goede loopbaancoach waar je een klik mee hebt. Het oriënteren kan veel tijd in beslag nemen. Wil je het proces versnellen, klik dan hier.

2. Je bespreekt je loopbaanvraag met de loopbaancoach

Nadat je de loopbaancoach voor jezelf hebt gevonden is het tijd om je loopbaancoach te achterhalen. Je hoeft niet meteen duidelijk te hebben wat je loopbaanvraag is. Denk daarbij aan dat je een carrière switch wil maken, maar niet weet in welke sector je wilt gaan werken. Het plan dat er behoefte ligt tot onderzoek kan het begin zijn van je loopbaanvraag. Weet je wel waarom je een loopbaancoach nodig hebt dan ga je meteen aan de slag met het bespreken van je loopbaanvraag.

3. Je vindt antwoorden op je vragen binnen je loopbaanontwikkeling

Het loopbaantraject richt zich op gespreksvoering tussen jou en de loopbaancoach. Jij bent vooral aan het woord en de loopbaancoach stelt tussendoor vragen. Zo stuurt de loopbaancoach je richting de antwoorden op je vragen.

4. Je stelt samen met de coach een plan van aanpak op

Zodra je weet wat er aan de hand is ga je een plan van aanpak opstellen. Dit doe je samen met de loopbaancoach. Je kunt denken aan het weten waar de oorzaken liggen van bepaalde werkgerelateerde belemmeringen. Omdat je weet waar de oorzaken liggen kun je ze aanpakken. Dat zet je bijvoorbeeld op je plan van aanpak. Uiteraard bestaat je plan van aanpak uit concreet SMART opgestelde doelen.

5. Je werkt aan je loopbaan doelen

Hoe effectief loopbaancoaching is is afhankelijk van jouw bereidheid tot verandering. Uiteindelijk moet jij het werk doen door te werken aan de doelen zoals opgesteld in het plan van aanpak. De loopbaancoach stimuleert voor optimaal resultaat.

6. Je evalueert tussentijds je loopbaandoelen 

De duur van een loopbaantraject is afhankelijk van de loopbaanvraag en de inspanning van jou. Je spreekt met de loopbaancoach af dat je één keer per week of om de week terugkomt om je doelen te gaan evalueren. Ben je al opgeschoten dan kan er veel meer tijd tussen de afspraken zitten. Meerwaarde van evaluatie is om het plan aan te passen indien nodig. Tevens om wat complimenten binnen te halen door je loopbaancoach.