Loopbaancoaching voor artsen

Werkdruk komt zeer regelmatig voor bij het werk van artsen. Het is tegenwoordig ook niet meer vanzelfsprekend dat een arts, een arts voor het leven blijft. Het werk vraagt grote verantwoordelijkheid en flexibiliteit. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? Lees verder.

Het beroep van arts is onmisbaar en dus erg waardevol. Jij als arts levert heel veel in om vele mensen gezond(er) te maken, soms ten koste van jezelf. De werkdruk werkt daar ook nog eens niet aan mee.

Omgaan met werkdruk 

Als arts is het belangrijk om manieren te vinden met het omgaan van de werkdruk. Een loopbaancoach kun je hierbij helpen. Het is tenslotte belangrijk om je spanning- ontspanning balans goed op te maken. Dat zal geen ander beter weten dan jij! Zelfzorg voorop.

Verantwoordelijkheden artsen

Op het werk moet jij als arts veel doen met grote verantwoordelijkheid. Alle stress die je opbouwt moet er weer uit kunnen. Dat kan in je vrije tijd. Hoe je dat het beste kunt aan pakken is bespreekbaar met een loopbaancoach. Een loopbaancoach is een deskundige die je helpt meer plezier uit je werk te halen.

Persoonlijke groei van de arts

Binnen loopbaancoaching gaat het niet alleen maar om professionele groei. Loopbaancoaching is gericht op jou. Het gaat om jou op weg te helpen om verder te groeien in je werk, het werk aangenamer te laten voelen of om je te leren om met werkdruk om te gaan.

Je kwaliteiten als arts

Je hebt vast heel veel kwaliteiten. Je vraagt je misschien af of al je kwaliteiten wel tot hun recht komen. Misschien wil je weten hoe je een bepaalde kwaliteit beter kunt ontwikkelen. Al deze vragen kun je stellen binnen je loopbaantraject aan je loopbaancoach.

Loopbaancoaching voor arts

Het kan ook zo zijn dat je vraag nog niet concreet is. Je wilt graag dat er een spiegel voor je gehouden wordt zodat jij tot zelfreflectie kunt komen. Dat je opnieuw je sterke en zwakke kanten bestudeerd of je drijfveren na gaat. Ook hier gaat loopbaancoaching.

Professionele groei van de arts

Jouw beroep als arts vraagt heel veel van je. Naast lange werkdagen heb je te maken met uitslagen die overgebracht moeten worden. Soms valt zo’n uitslag erg tegen bij de mensen. Hoe kun je als specialist zo’n uitslag op de juiste manier overbrengen? Misschien vind je dat je binnen een andere vaardigheid beter in kunt worden. De loopbaancoach helpt jou bij het ontwikkelen van een kwaliteit en geeft je de nodige inzicht hoe je ermee om kunt gaan.

Carrière switch als arts

Wil je als arts een carrière switch maken binnen de gezondheidszorg? Of misschien wel helemaal iets anders? Zo’n keus is niet snel gemaakt en moet goed doordacht worden. Daarom is een loopbaancoach een goede sparringpartner. Door in gesprek te gaan met een loopbaancoach kun je in een vertrouwde omgeving en door een loopbaancoach die geen oordelen velt vrijuit spreken over uw ambities. Het gaat erom dat u uitgedaagd blijft, of dit is in uw huidige werk als arts of ergens anders binnen dezelfde functie of een andere.

Wat betekent een loopbaancoach voor artsen?

Een loopbaancoach kan veel voor jou als arts betekenen. Je bent binnen je werk continu in de weer en zorgt goed voor anderen. Vind je niet dat het tijd is om daarnaast goed voor jezelf te zorgen? Dat je stilstaat bij je eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling. Als je de tijd neemt zal je inzien dat je een loopbaancoach nodig kan hebben.

Loopbaancoach luistert 

De loopbaancoach kun je inzetten als een luisterend oor. Uiteraard doet een loopbaancoach meer dan dat. Alles wat vertelt wordt analyseert de loopbaancoach om jou op weg te helpen. Je loopbaanvraag wordt helder. Doordat de loopbaancoach doorvraagt ga je de diepte in. Misschien ben je daar nooit geweest? Dan wordt het een uitdaging, want daar ligt veel.

Hoe vind je als arts een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach te vinden. Als arts zal je baat hebben bij een goede loopbaancoach die veel ervaring heeft met het coachen van artsen.

Kies voor een loopbaancoach met de nodige opleiding en ervaring om op deskundige wijze geholpen te worden. Hieronder een opsomming waar je op kunt letten bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor artsen;

  • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
  • luisterend oor
  • velt geen oordeel
  • is empathisch en positief
  • stimuleert

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft? Als arts heb je genoten van een hoge opleiding en is coaching door een professionele loopbaancoach voor jou aan te raden.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als directeur, is het verstandig om gecoacht te worden door een senior loopbaancoach. Een senior loopbaancoach heeft tot wel 10 jaar werkervaring in loopbaancoaching.

Luistert vooral

De loopbaancoach luistert voornamelijk. Jij vertelt wat je wilt bespreken. Er wordt uitbundig de tijd voor genomen om je loopbaanvraag helder te krijgen, voor jou en voor de loopbaancoach.

Velt geen oordeel

Het luisteren doet de loopbaancoach vanuit een open houding. Hij velt geen oordeel. Vertrouwen hebben in je loopbaancoach is belangrijk om je bloot te geven en dat doe je het snelst als je loopbaancoach je niet gaan veroordelen.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Om optimale resultaten te behalen moet je aan de slag met de opgestelde doelen. Uiteraard is een goede stimulans vanuit de loopbaancoach iets waar je op kunt rekenen. Waar anderen ‘oei’ ‘jeetje’ ‘ga je dat echt doen’ zouden zeggen zal de loopbaancoach je alleen maar aanmoedigen. Als jij maar helder hebt wat je wilt gaan doen en hoe je dat gaat aanpakken.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is, heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.