Loopbaancoaching voor de jeugdzorg

Continu in de weer voor anderen. Een pittige doelgroep die de nodige advies en begeleiding nodig heeft. Jij als jeugdzorg medewerker bent onmisbaar in de Nederlandse samenleving. Jeugdzorg is een pittig vak. Er komt veel op je af. Je maakt veel mee en voordat je dat hebt laten bezinken volgt er meer. Hoe zorg je in deze hectiek en soms harde wereld goed voor jezelf? Hoe houd je je deskundigheid op peil? Loopbaancoaching biedt de oplossing.

Loopbaancoaching maakt het mogelijk om je te laten werken aan je eigen loopbaan. Iedereen doet dat op eigen manier. Als jeugdzorg medewerker doe jij dat ook op jouw manier. Geen loopbaanvraag is raar. Je gaat je persoonlijk en professioneel verder ontwikkelen.

De ontwikkeling van een jeugdzorg medewerker

Binnen loopbaancoaching gaat het niet alleen maar om professionele groei. Loopbaancoaching is gericht op jou. Het gaat om jou op weg te helpen om verder te groeien in je werk, het werk aangenamer te laten voelen of om je te leren om met werkdruk om te gaan.

Je hebt vast heel veel kwaliteiten. Je vraagt je misschien af of al je kwaliteiten wel tot hun recht komen. Misschien wil je weten hoe je een bepaalde kwaliteit beter kunt ontwikkelen. Al deze vragen kun je stellen binnen je loopbaantraject aan je loopbaancoach. Het kan ook zo zijn dat je vraag nog niet concreet is. Je wilt graag dat er een spiegel voor je gehouden wordt zodat jij tot zelfreflectie kunt komen. Dat je opnieuw je sterke en zwakke kanten kunt bestuderen of dat je je drijfveren na gaat.

En misschien wil je je oriënteren op en carrièreswitch binnen de jeugdzorg? Of een totaal andere sector? De aanpak van zo'n stap vergt veel tijd en energie. De loopbaancoach kan waardevol zijn in zulke gevallen om dit proces soepel te laten verlopen.

Hoe vind je als jeugdzorg medewerker een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om een goede loopbaancoach eruit te vissen. Kies voor een loopbaancoach met de nodige opleiding en ervaring om op deskundige wijze geholpen te worden. Hieronder een opsomming waar je op kunt letten bij het vinden van een goede loopbaancoach. Een loopbaancoach:

  • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring in het coachen in zijn of haar vakgebied
  • luistert vooral en praat zo min mogelijk
  • velt geen oordeel
  • is empathisch
  • is positief
  • is stimulerend om je tot actie te krijgen
  • beschikt over eigen zelfkennis

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus op zoek moet naar een nieuwe baan kun je als particulier rekenen op een belastingteruggaaf.

Wil je weten of loopbaancoaching iets voor jou is? Dan kun je je oriënteren door gratis en vrijblijvend meerdere offertes van loopbaancoaches uit jouw regio op te vragen. Vergelijk het aanbod en bekijk welke coach het beste bij je past.