Loopbaancoaching voor jeugdzorg

Continu in de weer voor anderen. Een pittige doelgroep die de nodige advies en begeleiding nodig heeft. Jij als jeugdzorg medewerker ben je onmisbaar in onze Nederlandse samenleving. Jeugdzorg is een pittige vak. Er komt veel op je af. Je maakt veel mee en voordat je dat hebt laten bezinken volgt er nog één. Hoe zorg je in deze hectiek en soms harde wereld goed voor jezelf? Hoe hou je je deskundigheid op peil? Loopbaancoaching biedt de oplossing.

Loopbaancoaching is bedoeld voor jou om te werken aan je eigen loopbaan. Iedereen doet dat op eigen manier. Als jeugdzorg medewerker doe jij dat ook op jouw manier. Geen loopbaanvraag is raar. Je gaat je persoonlijk en professioneel verder ontwikkelen.

Persoonlijke ontwikkeling van een jeugdzorg medewerker

Binnen loopbaancoaching gaat het niet alleen maar om professionele groei. Loopbaancoaching is gericht op jou. Het gaat om jou op weg te helpen om verder te groeien in je werk, het werk aangenamer te laten voelen of om je te leren om met werkdruk om te gaan.

Je hebt vast heel veel kwaliteiten. Je vraagt je misschien af of al je kwaliteiten wel tot hun recht komen. Misschien wil je weten hoe je een bepaalde kwaliteit beter kunt ontwikkelen. Al deze vragen kun je stellen binnen je loopbaantraject aan je loopbaancoach.

Het kan ook zo zijn dat je vraag nog niet concreet is. Je wilt graag dat er een spiegel voor je gehouden wordt zodat jij tot zelfreflectie kunt komen. Dat je opnieuw je sterke en zwakke kanten bestudeerd of je drijfveren na gaat. Ook hier gaat loopbaancoaching.

Professionele ontwikkeling van de jeugdzorg medewerker

Als jeugdzorg medewerker kun je je op professioneel gebied ook verder ontwikkelen. Denk aan problematiek waar jij vaker tegenaan loopt. Met een loopbaancoach sta je stil wat dat problematiek met jou doet en hoe jij daarmee omgaat. Misschien kan de aanpak efficiënter?

Er kan gekeken worden naar je werkdruk en je omgang met de werkdruk. Hoe zorg je ervoor dat de werkdruk niet je werkplezier doet afnemen? Hoe zorg je ervoor dat je je verder ontwikkelt binnen je functie? Deze vragen en meer kun je bespreken met je loopbaancoach.

Misschien wil je je oriënteren op en carrière switch binnen jeugdzorg? Of een totaal andere sector? De aanpak van zo’n stap vergt veel tijd en energie. De loopbaancoach kan waardevol zijn in zulke gevallen om dit proces soepel te laten verlopen.

Wat betekent een loopbaancoach voor jeugdzorg medewerker?

Het doel van loopbaancoaching is in beweging komen. Jij als jeugdzorg medewerken bent continu in beweging voor anderen. Het opkomen voor de jeugd. Wie komt er voor jou op? Dat doe je uiteraard zelf. Opkomen voor je wensen en ambities. Achterhalen wat je drijfveren zijn en ontdekken waar je kwaliteiten liggen voor de beste carrière switch. Bij dit soort gevallen kan een loopbaancoach je helpen.

Een loopbaancoach kan veel meer voor jou betekenen. Je inzichten geven zodat je persoonlijk en professioneel groeit. Je motiveren om tot actie te komen en het belangrijkst; je verhaal aanhoren. Soms helpt dat al.

Op gelijkwaardig niveau luistert een loopbaancoach naar waar je tegenaan loopt of ermee zit. Samen onderzoeken jullie wat je wilt aanpakken en vervolgens ga je daarmee aan de slag. Het resultaat bepaal je zelf, want jij moet het uiteindelijk zelf doen. Je loopbaancoach zal je blijven motiveren.

Hoe vind je als jeugdzorg medewerker een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als jeugdzorg medewerker zal je baat hebben bij een goede loopbaancoach.

Kies voor een loopbaancoach met de nodige opleiding en ervaring om op deskundige wijze geholpen te worden. Hieronder een opsomming waar je op kunt letten bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor jeugdzorg medewerkers:

  • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
  • luistert vooral en praat zo min mogelijk
  • velt geen oordeel over jou en je verhaal
  • is empathisch
  • is positief
  • is stimulerend om je tot actie te krijgen
  • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst? Een loopbaancoach die een opleiding heeft afgerond mag je een professional noemen.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als jeugdzorg medewerker is de keuze aan jou. Indien je veel werkervaring hebt en je loopbaanvraag te complex is raden we je aan om voor een ervaren loopbaancoach te gaan, dus een senior loopbaancoach.

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Velt geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.