Loopbaancoaching voor belastingmedewerkers

Werken voor de belastingdienst is een uitdaging. Het werk vraagt veel stressbestendigheid, flexibiliteit, de deadlines halen en ondertussen klantvriendelijk blijven. Je treedt als dienstverlener op waar kwaliteit leveren hoog staat.

Stress

Het werk bij de belastingdienst kan stress met zich meebrengen. Jaarlijks heeft het hele land minstens één keer met de belastingdienst te maken. Daarnaast regelt er weleens iets in de wet. Up-to-date blijven, jezelf ontwikkelen en flexibiliteit zijn vereiste. Echter is de vraag, hoe ga je met al die stress om?

Omgaan met stress

Al die stress wat je opbouwt moet er weer uit. Gebeurt dat niet, dan kun je op de lange termijn last krijgen van een burn-out. Het laatste wat je jezelf wenst is ziek worden door je baan. Terwijl het een waardevolle baan is die je misschien de nodige uitdaging biedt! Wil je weten hoe je ervoor kunt zorgen dat stress niet ten koste van je werkplezier gaat? Lees dan verder.

Loopbaancoaching voor belastingmedewerkers

Je werkplezier behouden is essentieel. Je brengt tenslotte veel tijd door op het werk. Je wilt je werk leuk blijven vinden en de stress die je ervaart verminderen. Dat is mogelijk. Hoe? Door een loopbaancoach in te zetten ga je na waar jij tegenaan loopt op je werk. Het probleem wordt uitgebreid besproken. Daarvoor gebruikt de loopbaancoach loopbaantechnieken die bij jou past.

Doorgroeien

Is de uitdaging er vanaf? Wil je jezelf meer uitdagen? Of wil je binnen je werk een andere functie? Maak het mogelijk! Je loopbaancoach kan je helpen bij het realiseren van zo’n doel. Het bespreken en een plan van aanpak maken is de stappen die je zet binnen een loopbaantraject. De volgende stap is aan jou; actie ondernemen!

Hoe vind je als belastingmedewerker een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als IT specialist is het te begrijpen dat je een goede loopbaancoach nodig hebt. Een loopbaancoach die de druk binnen het bedrijfsleven als de belastingdienst kent  of weet zich in te leven.

Hieronder vind je een aantal eisen waar je aan kunt denken bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor belastingmedewerkers;

  • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
  • luistert vooral en praat zo min mogelijk
  • velt geen oordeel over jou en je verhaal
  • is empathisch
  • is positief
  • is stimulerend om u tot actie te krijgen
  • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst? Een loopbaancoach die een opleiding heeft afgerond mag je een professional noemen.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als belastingmedewerker, is het verstandig om gecoacht te worden door een senior loopbaancoach. Een senior loopbaancoach heeft tot wel 10 jaar werkervaring in loopbaancoaching.

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Velt geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.