Loopbaancoaching voor (startende) ondernemers

Je wilt graag voor jezelf beginnen. Gefeliciteerd. Wat leuk dat je deze uitdaging aan wilt gaan. Echter is het ook heel erg zoeken hoe je het ondernemen het beste kunt aanpakken. Ben je soms al een ondernemer en loop je tegen obstakels aan? Ook voor jou kan loopbaancoaching zinvol zijn.

Loopbaancoaching bij de start

Een logische keuze om aan een loopbaancoach te denken wanneer je van plan bent om te gaan ondernemen. Misschien ben je al gestart. Een loopbaancoach voor ondernemers kan erg waardevol zijn. Waarom? Lees verder.

Herken je je in:

 • dat je meer klanten wil hebben
 • dat je meer klanten wil bereiken
 • je wilt je verdiensten vergroten
 • je wilt potentieel klanten werven
 • je meer naamsbekendheid wil
 • je ondernemingskwaliteiten wil verbeteren

Een (startende) ondernemer kan baat hebben bij een loopbaancoach, omdat de loopbaancoach je helpt bij het werken aan bovengenoemde punten. Misschien heb jij wel een heel specifieke ondernemersvraag? Ook dan is loopbaancoaching mogelijk.

Ondernemen is een vak apart

Als je begint met ondernemen of je voor online webshop gaat of een winkel dan vraagt dat om een analytisch blik. Dat heb jij vast, alleen kan de enthousiasme van het ondernemen je een waas bezorgen waardoor je vergeet rekening te houden met bepaalde onderwerpen. Ondernemen is een vak apart.

Je bent gestart, maar het loopt niet zo

Vooral in zo’n geval kun je baat hebben bij een loopbaancoach. Zie het als een waardevolle sparringpartner die je op weg helpt bij het begrijpen van de obstakels. Je wilt misschien te veel of investeert je tijd of geld in net de verkeerde dingen? Een sparringpartner die oog heeft voor detail en die goed kan luisteren is onmisbaar in zo’n situatie, alleen al om verder te kunnen..

Loopbaancoach voor ondernemers, waarom?

Om je scherp te houden. De loopbaancoach luistert aandachtig naar je verhaal over het ondernemen. De loopbaancoach stelt jou vragen die jij misschien jezelf vergeten bent te stellen. Tevens kan de loopbaancoach je wijzen op onderwerpen die jij minder belangrijk vindt. De loopbaancoach helpt je bij alles helder te hebben en zorgeloos kunt starten.

Wat betekent een loopbaancoach voor ondernemers?

De loopbaancoach is jouw persoonlijk aanspreekpunt. Je wilt en bent benieuwt naar hoe je het werk het beste kunt aanpakken. Misschien vraag je je af waar je sterke en zwakke punten liggen en waar je specifiek op moet letten bij het ondernemen. Tevens kan een loopbaancoach je helpen bij het opstellen van een plan van aanpak om overzicht te verkrijgen in de stappen die je moet zetten.

Hoe vind je als ondernemer een goede loopbaancoach?

Het kan lastig zijn om een goede loopbaancoach te vinden als ondernemer. Daarom is het belangrijk om op bepaalde punten te letten. Waar kun je op letten bij het zoeken van een goede loopbaancoach?

Een goede loopbaancoach voor starters voldoet aan de volgende eisen;

 • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
 • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
 • luistert vooral en praat zo min mogelijk
 • velt geen oordeel over jou en je verhaal
 • is empathisch
 • is positief
 • is stimulerend om u tot actie te krijgen
 • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst?

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Zoals hierboven is beschreven is het geen beschermd beroep, dus iedereen kan het zijn. Wanneer je gaat voor een loopbaancoach die een geschikte vooropleiding heeft kun je erop rekenen dat een ervaren loopbaancoach is. Iemand met het juiste papier kan aan de slag bij een organisatie voor loopbaancoaching waarmee de loopbaancoach dagelijks mensen coacht bij hun loopbaan. Dat zit toch wel goed?

Luistert vooral en velt geen oordeel

Een luisterend oor die geen oordeel velt over jouw verhaal, heerlijk. Precies wat jij als beginnend of vastlopend ondernemer nodig hebt. Jij hebt veel te vertellen en jij wilt achterhalen hoe je het moet aanpakken om te starten of verder te kunnen. De loopbaancoach luistert aandachtig en stelt de nodige vragen om je daar te laten komen waar je moet zijn, namelijk; de oorzaak van het probleem. Daarna is het de uitdaging om samen oplossing(en) te bedenken voor je probleem.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten om beter te worden in het ondernemen. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan. Daarnaast is het belangrijk dat de loopbaancoach enigszins ervaring heeft met het ondernemerschap.

Loopbaancoaching voor ondernemers, heeft het zin?

Als je ambitieus bent en graag meer zelfkennis wilt opbouwen om sterker te worden in het ondernemerschap. Durft om je eigen grenzen te verleggen en meer uit jezelf wilt halen, dan kan loopbaancoaching zinvol zijn. Zie een loopbaancoaching als een manier om een stap verder te komen. Je krijgt het nodige inzicht en stimulans om de stap(pen) te zetten binnen je bedrijf.

Het heeft zeker zin en is de moeite waard om eens te zitten met een loopbaancoach.

Zijn de kosten aftrekbaar?

De gemaakte studiekosten zijn voor ondernemers in 2019 gewoon nog aftrekbaar als bedrijfskosten van de onderneming. Voor de ondernemer geldt geen drempelbedrag of maximum. Gevonden op: https://www.baa.nl/scholingsaftrek-verdwijnt-in-2019/