Loopbaancoaching voor managers

Wie anders dan een manager moet een aardige zelfkennis opgebouwd hebben? Binnen het werk als manager wordt er veelal verwacht waardoor het belangrijkste, een team managen. Dat betekent tientallen verschillende mensen met verschillende karakters.

Beginnend manager

Als beginnend manager kan er heel veel op je afkomen. De functie van manager kan overweldigend aanvoelen en dat vraagt lef. Dat heb je in huis, anders kreeg je deze functie niet en nog belangrijker, anders zou je deze functie niet eens willen.

Hoe ga je je nieuwe functie aanpakken? Zijn het collega’s waar je jarenlang mee hebt gewerkt of start je bij een nieuw team dat je helemaal niet kent? Hoe dan ook, er is uitdaging. Om de aanpak helder te krijgen, in je kracht te komen, werken aan je zelfvertrouwen of je zelfkennis vergroten kun je bij een loopbaancoach terecht.

De loopbaancoach is er voor jou als beginnend manager. Om je start soepel te laten verlopen en om in je functie als manager te komen en daarin te groeien. Wat je loopbaanvraag ook is de loopbaancoach helpt jou daarmee.

Manager met ervaring

Ben je een ervaren manager? Merk je dat je aanpak niet werkt en heb je al veel geprobeerd? Voel je stress of werkdruk? Weet je niet zo goed hoe je daarmee het beste kunt omgaan? Heel begrijpelijk, want wat je doet is ook niet niks! Je hebt veel verantwoordelijkheid en waarschijnlijk moet jij met je team deadlines halen. Jij als eindverantwoordelijk bent verantwoordelijk voor het proces maar ook het functioneren van het team. Hoe zorg je dat het team efficiënt werkt en deadlines haalt?

De tijden veranderen en de mensen veranderen. We zijn allen in een groei. Soms werkt het ene en soms niet. Hoe je je als ervaren manager het beste verder kunt ontwikkelen en wat er te halen valt uit jouw baan kun je bespreken met een loopbaancoach. Jouw loopbaancoach is er om jou op weg te helpen, persoonlijk en professioneel!

Persoonlijke groei van de manager

Het verder ontwikkelen van je zelfkennis staat voorop. Je sterke en zwakke kanten verder ontdekken en waar mogelijk verder ontwikkelen. Waarom doe jij iets zoals jij dat doet? Waarom werkt het wel of juist niet? Wat mis jij als manager? Wat doe je juist zo goed? Allemaal reflecterende vragen wat jou op weg helpt om jezelf beter te leren kennen en deze in te zetten in je functie als manager.

Professionele groei van de manager

Zelfkennis verder inzetten in je werk. Hoe beter jij jezelf leert kennen hoe meer je bewuster handelt. Als manager ben je in een verantwoordelijke rol en moet je je teamleden in beweging krijgen. Het is daarom erg belangrijk om te weten hoe je dat het beste kunt doen zonder dat het jou al teveel moeite kost. Wat kun je verbeteren als manager? Misschien heb je vaker verbeterpunten aangehoord, maar was het niet nodig om daar aandacht voor te hebben.

De loopbaancoach neemt samen met jou je professionele ontwikkeling onder de loep en kijkt waar je nog verder in kunt groeien. Dat doet de loopbaancoach middels gespreksvoering. Jij draagt je punten aan en zoekt samen met de loopbaancoach daar antwoord op. Het antwoord dat is er al, in jou! Echter is het soms lastig om bij het antwoord te komen en daarom luistert de loopbaancoach aandachtig om jou te leiden naar dat antwoord.

Wat betekent een loopbaancoach voor managers?

Een loopbaancoach kan waardevol zijn voor jouw persoonlijke en professionele groei. Een loopbaancoach diept werk gerelateerde obstakel of problemen uit en laat jou zoeken naar oplossingen. Als zich een probleem voordoet op het werk kan dat stress met zich meebrengen. Op de lange termijn kan dat het plezier in het werk doen verminderen of leiden tot een burn-out. Dat is het laatste wat je wilt, want een manager als jij heeft het team nodig.

De loopbaancoach begeleidt jouw om weer in je kracht te komen. Stimuleert en motiveert om te werken aan de problemen zodat je door kunt gaan met waar je gebleven was. Het inzicht wat gecreëerd wordt zorgt voor een nieuwe manier van denken.

Als beginnend manager kun je wel wat overzicht krijgen. Ook is het geen slecht idee om te werken aan je zelfvertrouwen. Dat alles kan bij een loopbaancoach. De loopbaancoach is een motivator om jou dichter bij jouw kern te brengen en je werk met veel meer zelfvertrouwen en passie te doen.

Hoe vind je als manager een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als manager is het te begrijpen dat je een goede loopbaancoach nodig hebt. Een loopbaancoach die inzicht heeft in het managers vak kent en weet waar jij het over hebt. Een loopbaancoach die je vakgericht en deskundig coacht.  Hieronder vind je een aantal eisen waar je aan kunt denken bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor managers;

  • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
  • luistert vooral en praat zo min mogelijk
  • velt geen oordeel over jou en je verhaal
  • is empathisch
  • is positief
  • is stimulerend om je tot actie te krijgen
  • beschikt over eigen zelfkennis

Waarom een gecertificeerde en/ of een geaccrediteerde opleiding?

Loopbaancoach is geen beschermd beroep wat maakt dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Je wilt toch wel gecoacht worden door iemand die verstand van zaken heeft en dit eerder is getoetst? Een loopbaancoach die een opleiding heeft afgerond mag je een professional noemen.

Waarom een ervaren loopbaancoach?

Een manager die net begint wilt wegwijs gemaakt worden in het vakgebied. Een redelijk ervaren loopbaancoach kan jou helpen. Wil je echter toch voor een coach gaan met veel ervaring en die al honderden mensen heeft gecoacht, ga dan voor een senior loopbaancoach.

Tegenwoordig kun je specifiek kiezen voor een ervaren loopbaancoach. in jouw geval, als ervaren manager, is het verstandig om gecoacht te worden door een senior loopbaancoach. Een senior loopbaancoach heeft tot wel 10 jaar werkervaring in loopbaancoaching.

Luistert vooral

Je gaat naar een loopbaancoach om je loopbaanvraagstuk te bespreken. Een loopbaancoach luistert aandachtig en zorgt ervoor dat jij de diepte in kunt. Daarvoor gebruikt hij verschillende methodes. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) techniek is een techniek wat hij kan gebruiken. Het gaat om jou, dus jij bent aan het woord!

Velt geen oordeel

Wat je ook vertelt niets is gek of raar voor de loopbaancoach. Je bent er om te ontdekken waar je vast in loopt, dus is het belangrijk dat je je loopbaancoach vertrouwt en je kunt laten gaan. Het is belangrijk dat je dieper in je kern kunt komt om te ontdekken waar de oorzaak van je probleem ligt.

De loopbaancoach is positief, empathisch en stimulerend

Lijkt mij logisch! Je gaat tenslotte naar een loopbaancoach om gehoord te worden en daarbij begrip te krijgen voor jouw obstakels. Je wilt op weg geholpen worden en dat moet zeker positief zijn om jou in beweging te krijgen. Wanneer je aan de slag moet kun je complimenten goed gebruiken, dus zal je loopbaancoach die ook geven.

Zelfkennis van de loopbaancoach

Het doel is jouw zelfkennis vergroten. Wie kan dat het beste? Iemand die zelf beschikt over zelfkennis. Een loopbaancoach die opgeleid en ervaren is heeft de nodige kennis, vaardigheden en zelfkennis om jou zo goed mogelijk te coachen bij jou loopbaan.

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.