Loopbaancoaching voor hoogbegaafden

Al op jonge leeftijd krijgt u te maken met voor en nadelen van hoogbegaafd zijn. Een gave wat u bijzonder maakt. Aansluiting vinden met leerstijdsgenoten kan lastig zijn, omdat u cognitief veel verder bent. Op sociaal vlak kunt u daardoor wat achter lopen.

Hoogbegaafd en loopbaancoaching, waarom?

Als hoogbegaafd persoon kunt u het gevoel krijgen dat u anders bent dan anderen. Het gevoel kan zich uiten in de vorm van buiten de boot vallen binnen groepen. Dat kan u ook overkomen op uw werk.

Als hoogbegaafde aansluiting bij collega’s vinden 

Je intelligentie maakt dat jij dingen sneller door hebt en het werk misschien in minder tijd af krijgt. Bewondering dat je alles sneller af krijgt krijg je hoogstwaarschijnlijk, maar maakt dat de aansluiting met collega’s nog wel mogelijk? Dat collega’s niet zo goed weten hoe ze met jou om moeten gaan of dat jij niet zo goed weet hoe je aansluiting kunt vinden bij je collega’s?

Loopbaancoaching iets voor jou?

Als hoogbegaafde persoon kun je baat hebben bij een loopbaancoach. Een loopbaancoach kijkt samen met jou naar waar je tegenaan loopt of wat je (nog) wilt bereiken. De vraag is voor iedereen anders en daarom is geen vraag raar om erover in gesprek te gaan met een loopbaancoach.Je kunt op werkgerelateerde onderwerpen denken aan; hoe bouw je duurzame contacten op met collaga’s tot het behoud van uitdaging in het werk.

Geen uitdaging in je werk

Je mist uitdaging in je werk. Dat heeft iedereen weleens. Een persoon met een normale IQ weet daar mee om te gaan. Jij als hoogbegaafde wilt de uitdaging blijven opzoeken om de verveling uit je werk te krijgen. Hoe je meer uitgedaagd kunt worden of hoe je met werk kunt omgaan kun je bespreken met een loopbaancoach.

Als hoogbegaafde socialer worden

Een punt waar je als hoogbegaafd persoon tegenaan kunt lopen is het sociale vlak. De loopbaancoach kun je helpen bij het analyseren hoe jij dat aanpakt. Tevens onderzoekt de loopbaancoach hoe jij je sociale contacten op het werk, maar ook in je werk aangenamer voor jou en anderen kunt maken.

Hoe ga je om met je hoogbegaafdheid?

Een goede reden om dit te bespreken met een loopbaancoach. Het is iets wat je hebt en er dus moet leren om ermee om te gaan. Hoe kun je dat het beste aanpakken op het werk? Hoe zorg je ervoor dat je binnen een team past en blijft passen?

3 redenen voor hoogbegaafden om naar een loopbaancoach te gaan

Naast omgang met je hoogbegaafdheid kan een loopbaancoach je ook helpen als je een carrière switch wil maken of als je je verder wilt ontwikkelen binnen je huidige werk.

Je kunt bij een loopbaancoach terecht als je;

 • je loopbaan wilt verkennen
 • je loopbaan wilt versterken
 • een nieuwe weg in slaan binnen je loopbaan (carrière switch)

Loopbaancoaching draait om het verkennen, versterken of het oriënteren op een nieuwe baan. Je kunt je afvragen of je meer uit je werk kunt halen of dat je een nieuwe functie wel interessant vindt. Misschien wil je heel wat anders doen tot je pensioen. Hoe dan ook een loopbaancoach denkt graag met je mee.

3 vragen binnen loopbaancoaching

De loopbaancoach is er voor jou om je op weg te helpen door middel van 3 vragen na te gaan, namelijk;

 1. Wie ben ik?
 2. Wat kan ik?
 3. Wat wil ik?

Vergroot je zelfkennis

De loopbaancoach begeleidt je bij het persoonlijk en professioneel ontwikkelen binnen je werk. Het stilstaan bij jouw eigen loopbaan is mogelijkheid tot zelfkennis vergroten. Zelfkennis helpt je op weg binnen je loopbaan om de juiste balans te binnen in werk en privé. Teven helpt het je om obstakels te overzien en deze aan te pakken.

Wat wil jij bereiken?

Als hoogbegaafde staat jouw loopbaanontwikkeling centraal. Jij bepaalt waarin je wilt groeien. De loopbaancoach kun je adviseren indien je dat wenst. Jouw loopbaanvraag staat centraal. Heb je die nog niet? Dan luistert de loopbaancoach aandachtig en laat je ontdekken wat je loopbaanvraag is.

Professionele ontwikkeling

Ontdekken wat je sterke en zwakke kanten zijn kan je helpen om daar bewuster mee om te gaan. Daarnaast sta je stil bij je drijfveren. Je sociale vaardigheden herzien en kijken waar je je nog in kunt ontwikkelen.

Werkdruk

Als hoogbegaafde kun je ook last hebben van werkdruk. Misschien bezorgd de werktempo of het behalen van deadlines je veel stress. Het werkdruk kan op de lange termijn vervelende gevolgen hebben. Laat de werkdruk het plezier in je werk niet verpesten! Leer omgaan met werkdruk. Leer hoe je je werk en privé kunt scheiden. Leer hoe je meer voldoening uit je werk kunt halen zonder je al te veel druk om maakt. Het gaat om de omgang met werkdruk, want de werkdruk kunnen we niet verminderen.

Carrière switch

Wil je je soms oriënteren op een carrière switch? Misschien verlang je naar een ander functie binnen je huidige organisatie? De aanpak van zo’n stap vergt veel tijd en energie. Als hoogbegaafde kun je je wel afvragen hoe je zoiets het beste kunt aanpakken. De loopbaancoach helpt je hierbij.

Betekenis loopbaancoaching voor hoogbegaafden 

Het doel van loopbaancoaching is in beweging komen. Als hoogbegaafde kun je baat hebben bij loopbaancoaching, omdat je loopbaanontwikkeling een proces is wat tot je pensioen door gaat. Investeren in die ontwikkeling kan je leven veranderen. Je zou toch ook meer plezier in je werk willen ervaren?

Jezelf ontwikkelen

De loopbaancoach luistert aandachtig naar je verhaal. Het verhaal is voornamelijk werk gerelateerd. Echter voer jij een beroep uit als mens. De ontwikkeling verloopt dus ook persoonlijk. Je zelfkennis vergroten is daar een voorbeeld van. In gesprek met de loopbaancoach leer je jezelf door en door kennen en krijg je een helder beeld over hoe jij reageert op situaties.

Meer werkplezier ervaren

De loopbaancoach coacht jou op het vergroten van zelfkennis, het achterhalen van je drijfveren en bewust worden over je gedrag met betrekking tot werk. Je bepaalt zelf waar je het over wilt hebben. Ieder loopbaanvraagstuk is uniek en wordt zorgvuldig besproken. Het doel is je persoonlijk en professioneel ontwikkelen om nog beter in je werk te zijn, maar ook om op je werk meer plezier te ervaren.

Leer jezelf beter kennen

De loopbaancoach luistert aandachtig naar jou. Soms helpt dat alleen al. De loopbaancoach stuurt het gesprek aan zodat jij inzichten krijgt. Jij doet ontdekkingen waar jij antwoord mee vindt op je eigen vragen.

Hoe vind je als hoogbegaafde een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als hoogbegaafde een goede loopbaancoach vinden, kan veel tijd kosten. Daarom hebben wij voor jou een aantal belangrijke punten opgesomd om je zoektocht te vergemakkelijken.

Kies voor een loopbaancoach met de nodige opleiding en ervaring om op deskundige wijze geholpen te worden. Hieronder een opsomming waar je op kunt letten bij het vinden van een goede loopbaancoach.

Een loopbaancoach voor hoogbegaafden;

 • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
 • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
 • luistert vooral en praat zo min mogelijk
 • velt geen oordeel over jou en je verhaal
 • is empathisch
 • is positief
 • is stimulerend om je tot actie te krijgen
 • beschikt over eigen zelfkennis

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus opzoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.